Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инверсията при доходността на ДЦК не е достатъчна, за да се прогнозира рецесия

Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", „Бизнес старт“, 16.08.2019 г.

08:42 | 16 август 2019
Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", „Бизнес старт“, 16.08.2019 г.
Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", „Бизнес старт“, 16.08.2019 г.

Един от най-лошите сигнали за американската и респективно за световната икономика почти винаги е бил инверсията на доходността на държавните ценни книжа (ДЦК) в Съединените щати. Исторически погледнато има само два случая, в които подобен индикатор не е бил предшественик на рецесия и те са през 1967 г. и 1998 г. Това коментира главният инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт“ Даниел Дончев пред Христо Николов за сутрешния блок „Бизнес старт“.

„За пръв път от 2007 г. насам 2-годишните американски ценни книжа са с по-висока доходност от тази по 10-годишните. Това традиционно е притеснителен сигнал за икономиката. В исторически план през последните 50 години в Щатите, когато това се е случвало, след определен период от време настъпва рецесия. Статистически през годините всяка една от рецесиите е била предшествана от инверсия на кривата на доходността. Имало е и два фалшиви сигнала. Първият е през 1967 г., а другият е през 1998 г“.

Асет мениджърите се обединяват около мнението, че няма как един-единствен индикатор да вещае подобни трусове на икономиката. Всеки от тях следи и вярва най-много на свои доказани елементи, като в случая за „Експат Асет Мениджмънт“ пазарът на труда играе най-важна роля. В глобален мащаб се наблюдават близки до рекордно ниските нива на безработица, което е в противовес на сигнала от обърнатата крива на доходността на ДЦК в Щатите.

„Какви са шансовете за рецесия, ще зависи в следващите 12 месеца от това какви ще бъдат политиките на правителствата и централните банки. От там ще зависи дали глобалната икономика ще продължи да се развива позитивно или ще станем свидетели на тази така широко коментирана рецесия. Предстои да видим решенията и в Китай, което е нещо много важно. Там фискалната политика е вече доста стимулираща“.

При икономическите си анализи и прогнози професионалистите следят и рисковата премия при корпоративните облигации, там ситуацията засега не дава силен сигнал за настъпваща рецесия. Ако обобщим всички индикатори, които следим внимателно, вероятността за рецесия в следващите 12 месеца е около 30-33%, прогнозира Дончев.

Кои са другите индикатори, вещаещи рецесия, може да научите от видеото.