В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Понижението на лихвите от Фед даде обратен ефект

Жасмина Иванова, портфолио мениджър в Експат Асет Мениджмънт, В развитие, 01.08.2019

20:22 | 1 август 2019
Обновен: 20:54 | 5 юни 2020
Жасмина Иванова, портфолио мениджър в Експат Асет Мениджмънт, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Конотацията в риториката и посланието на Федералния резерв (Фед) след понижението на основните лихви с 25 базисни пункта снощи е "пътят не е предначертан". До вчера политиката на Фед технически бе рестриктивна. От януари насам се даваха индикации за понижение. Понижението на лихвения процент обаче даде обратен ефект, коментира Жасмина Иванова, портфолио мениджър в Експат Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Председателят на Фед Джером Пауъл донякъде се изказа неточно, намеквайки, че не трябва да се разчита на бъдещи намаления на лихвите, отбеляза Иванова.

"Ако басните точки бяха 50, щяхме да видим възходяща крива на доходността, което пък щеше да успокои пазарите. Дали щеше да се отрази в икономическите данни - е друг въпрос. Посланието на Пауъл бе, че сякаш нещата могат да се влошат и повече, и че всъщност да - има забавяне в икономиката, в производствения сектор например, но секторът на услугите компенсира".

Производството не е влязло в рецесия, но очакванията за него варират и дори се влошават спрямо миналата година, подчерта Жасмина Иванова, допълвайки, че от гледна точка на БВП нещата са далеч от рецесия. "Все пак има растеж, макар и да не е ускорен. Инфлацията пък се забавя. Но този индикатор по-късно отразява ефект. Заетостта е стабилна. Това, че варира, е нормално", каза още тя.

Едно намаляване на лихвите създава малък проблем - той, от една страна, е за банковия сектор. От друга страна, се затяга монетарната политика, изтъкна Жасмина Иванова.