В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Една трета от жалбите на европейските потребители са за транспорт

Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център, В развитие, 14.01.2020

Една трета от всички жалби за последните шест месеца на 2019 г. в Европейския потребителски център са свързани с транспорт. От всички жалби 20% са за въздушен транспорт, подобна е и статистиката в проучване на Евробарометър. Това каза Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Близо половината от пътниците в ЕС не знаят правата си при пътуване според проучване на Евробарометър. По думите й при определени условия, заради които е забавен полетът, потребителите могат да получат компенсация в рамките на между 250 и 600 евро в зависимост от дължината на маршрута. 

"Важно е потребителите да се интересуват. Дори и да не се получи такава компенсация, авиокомпаниите са длъжни да се погрижат за своите пътници", казва тя. 

Същото е и с автобусен превоз, ако автобусът закъснее с повече от два часа, имате право на 50% от цената на билета.

Важно е първо да се пише до превозвача.

"Ако превозвачът не отговори на жалбата ви или ако не отговори както искате, можете да се обърнете към нас". 

По думите на Соня Спасова 72% от респондентите в проучването не са подали жалба, защото смятат, че ще им отнеме време или ще получат малка сума.

На сайта на Европейския потребителски център има калкулатор за закъснения на полети, достъпен е на български и всеки може да изчисли дали има право на обезщетение, ако полетът му е закъснял. 

Жалби се подават и за пазаруване.

Още по темата

"Към Европейския потребителски център може да се обръщат потребителите, пазарували в рамките на ЕС. А за националните покупки се обръщаме към КЗП", уточни Спасова. 

Целия разговор гледайте във видеото 

Последни новини
Още от В развитие