Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

КЗП: Повечето рекламации на стоки около празниците са били заради дефекти

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, Бизнес старт 06.01.2020

10:48 | 6 януари 2020


Броят на получените жалби в Комисията за защита на потребителите, съпоставен с период, през който няма празници, е по-малък. Общо хората, които са се обърнали към нас са над 400, като писмените жалби са 100, включително и през интернет платформата. Това каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП, в предаването "Бизнес старт“, с водещ Христо Николов.

„Тъй като в търговската мрежа нямаме право на отказ, както онлайн, повечето случаи са свързани с рекламация на стоки, при които е имало някакъв дефект“, допълни той.

Маргаритов обясни за наличието на няколко сериозни случая на разминаване между цените, които са обявени на щандовете и това, което се маркира на касовите апарати.

Гостът разясни, че когато човек си купува много стоки невинаги обръща внимание на всяка една, когато тя бъде маркирана на касата, като по този начин някои търговци предприемат нелоялни практики.

„Размерите на глобите могат да стигнат до 30 хил. лева при първоначално нарушение и до 50 хил. лева, ако същият търговец извърши същата нелоялна търговска практика в рамките на една година“.

По думи на Маргаритов по време на празници, потребителите основно се оплакват от забавянето на определени доставки.

"При забавяне на доставката, потребителите могат да се откажат от покупката и да получат обратно парите си. Също могат да се предложат различен тип компенсации от страна на търговеца".

Гледайте целия разговор във видеото.