В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кюрдският въпрос се превръща в проблем, когато етническите различия се политизират

Калоян Константинов, съветник по външна политика към ЕП, В развитие, 05.11.2019

Кюрдският въпрос се превръща в проблем, когато етническите различия се политизират, и то със злонамерен ефект. Всъщност техният ислям е по-отворен от арабския, коментира Калоян Константинов, Съвет по външна политика към ЕП, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Народът на Кюрдистан са хората, които живеят в автономна република Кюрдистан, която се намира в Северен Ирак, докато кюрдският народ е етнос, който населява територията на Сирия, Иран, Турция, Ирак, Армения и Азербайджан, и наброява около 34 млн. души по света".

В анализа си гостът отбеляза, че първо трябва да си дадем сметка, че административната структура в тези държави от Близкия изток не е много стройна. "Дори в своите регулярни преброявания те пропускат много данни", допълни той.

"Раждаемостта в тези региони е много голяма - за последните 50-60 години населението е нараснало с 50%. От друга страна, дълго време много от тези страни са отричали съществуване на кюрдски етнос в Ирак, например, заради което са били водени бунтове".

По темата, може ли да бъде решен кюрдският въпрос в рамките на националните държави, които те населяват, Калоян Константинов посочи, че Ирак е добър пример за това. "Кюрдите се радват на автономия и собствена външна и фискална политика. Но това е било постигнато чрез много кръвопролития", добави той.

Според госта, ако се създаде кюрдска държава, Иран и Турция веднага ще обявят война, Ирак и Сирия - също, но те са доста по-слаби военно от доскорошните битки.

Още по темата

Калоян Константинов направи паралела, че турските и сирийските кюрди, особено турските, са анархомарксисти, което ги отличава от иранските и иракските кюрди, които се демократи, републиканци.

Последни новини
Още от В развитие