НАТО може да смекчи турската инвазия в Сирия

Проф. Здравко Попов, дипломат, президент на Институт за публична политика, Светът е бизнес, 16.10.2019

21:00 | 16 октомври 2019
Проф. Здравко Попов, дипломат, президент на Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Здравко Попов, дипломат, президент на Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Конфликтът на територията на Сирия в момента поставя въпроса за суверенитета, интегритета, ненарушимостта на границите на една държава. Но въпросът е защо НАТО не се намесва в тази ситуация, за да се избегне турската инвазия там. Това мнение изрази проф. Здравко Попов, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Кюрдите нямат друг вариант, освен да се уповават на армия на Башар Асад, и да си партнират евентуално и с Русия. Турция не се съобразява със САЩ и Русия. НАТО може да поиска от Съвета за сигурността на ООН да регулира тези отношения чрез реално присъствие на територията на Сирия в тази зона. Гласът на ЕС не се чува особено. Този конфликт е свързан с реализирането на стар интерес на Турция да не допуска създаването на кюрдска държава".

Унгария и Полша

"Изборите в Унгария и Полша са с интересни резултати, но не можем да направим някакви генерални изводи за нови тенденции и радикални промени специално в Унгария. Будапеща "отиде" в ръцете на опозицията. 10 града са били спечелени от опозицията. Но не трябва да бързаме да отписваме Орбан".

"В Полша по-скоро може да се намери обяснение относно стабилност на партията на Качински, и то е свързано със силата на католическата църква", уточни гостът.

"Ще очакваме определена съпротива от Вишеградсата група по много политики. Започвам да ги виждам като носител на европейския консерватизъм, изразен по един значително по културен начин спрямо опита на Салвини в Италия, например".