В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Каква е причината за увеличените разходи на работодателите за труд у нас?

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), „В развитие“, 04.07.2019 г.

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), „В развитие“, 04.07.2019 г. Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), „В развитие“, 04.07.2019 г.


Бизнесът в България отчита увеличение на разходите за труд с около 13% в сравнение с предходното тримесечие на годината, но това не означава непременно, че заплатите в страната са се повишили толкова значително, обяснява зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

„Най-голям компонент са разходите за осигуровки, поемани от работодателя. Разходите за облекло също влизат в това число. Този ръст се дължи на редица фактори, сред които трябва да включим и увеличената заетост. Наблюдаваме увеличение в, т. нар., аутсорсинг дейности, имаме ръст и в образованието“.

Ръстът в заплатите в сектор образование се дължи на два фактора, продължава Бранков. Публичният сегмент за увеличение на заплатите е общоизвестна политика на правителството, която влиза в сила. Другият фактор е ниската начална ставка на заплатите в сектора, ако вземем предвид основата от преди 10 години.

Още по темата

Разходите на работодателите за обучение на персонал са значително по-ниски от тези на компаниите в развитите икономики, казва още зам.-председателят на БСК.

„Българските работодатели имат немного високи разходи за обучение на своите служители в сравнение с останалите страни в Европейския съюз“.

За да научите повече подробности около любопитната статистика, касаеща възнаграждението на служителите у нас, вижте и видеото.

Последни новини
Още от В развитие