В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ръстът на разходите за труд у нас - ефект на застигане на възнагражденията

Явор Алексиев, старши икономист в Института за пазарна икономика, В развитие, 18.06.2019

13:48 | 18 юни 2019
Явор Алексиев, старши икономист в Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Явор Алексиев, старши икономист в Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България - с втория по големина ръст в заплащането в ЕС през първото тримесечие. Покачването у нас се ускорява до 12,7% на годишна база след ръст от 4,8% в края на миналата година.

Една от причините да има повишение в разходите за труд у нас е именно покачването на данъчноосигурителната тежест. Тази тенденция можем да очакваме и през 2019 г. В основата е покачването на размера на трудовите възнаграждения. Това заяви Явор Алексиев, старши икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Инфлацията се завърна и покупателната способност през 2018 г. не нарасна с такава скорост, с каквато през 2017 г. Въпреки това нивата остават доста добри. И вече въпросът е структурата на разпределението на заплатите. София е единствената област със средна заплата по-висока от средната за страната. Забавеното догонване и разликите в заплащането е комплексен въпрос".

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството са най-ниски средните заплати, посочи Явор Алексиев. Все по-ясно се вижда, че туризмът не може да бъде този двигател на застигане на по-напредналите области, добави той.

"Повишаване на разходите на труд е ефектът на застигане на възнагражденията. Говорейки за ръста на производителността на труда и този на възнагражденията, е много важна отправната точка. Определено в България разходите за труд нарастват по-бързо от разходите на производителността".

Недостигът на труд в едно средносрочен хоризонт може да се окаже, че някои работодатели ще бъдат изместени от други, които предлагат по-ефективни условия, твърди Явор Алексиев.

"ЕЦБ се опитва да преследва ниво, което не знаем до колко реалната икономика може да постигне въпреки покачването на потребителското доверие. И все пак, данните за развитието на индустрията не са кой знае колко положителни. Но поне икономиката на ЕС не се намира в дефлация".