В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Меглена Кунева: Русия отново има право на глас в ПАСЕ, но при определени условия

Меглена Кунева, посланик на ЕС към Съвета на Европа, В развитие, 01.07.2019

Меглена Кунева, посланик на ЕС към Съвета на Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Меглена Кунева, посланик на ЕС към Съвета на Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правото на глас на Руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е възстановено. Санкциите спрямо Русия и непримиримостта на Европейския съюз (ЕС) към анексирането на Крим обаче остават същите. Първото задължение към Русия е да плати вноските си към Съвета на Европа. Това заяви Меглена Кунева, посланик на ЕС към Съвета на Европа, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Правата на Руската делегация бяха отнети, защото Съветът на Европа бе единствената многостранна организация, която санкционира Русия. По отношение на причината, поради която бяха отнети правата на руските парламентаристи, нищо не се промени. Техните права бяха отнети заради анексирането на Крим. Ситуацията продължава да е същата, както и позицията на ЕС".

"Парламентаристите решиха, че ще отнемат правото на глас на руските депутати - да не участват в парламентарната асамблея, но Русия остана член на Съвета на министрите. Стигна се до становището, че една страна може да бъде наказвана по други начини, но не и с отнемане на право на глас на парламентаристите. 3 доклада мотивираха това решение", добави Меглена Кунева.

"Руската федерация ще има санкции от Съвета на Европа - например да не участват в мониторингови мисии, да нямат председатели на комитети. По отношение на териториалния интегритет на Украйна ЕС запазва позицията си".

Последни новини
Още от В развитие