В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Богоявленски: Проблемът със самолетите на Boeing не е прецедент

Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу", Bulgaria On Air, В развитие, 14.03.2019

Ситуацията около производителя на самолетите Boeing 737 MAX, чиито полети бяха забранени и от американския регулатор, е била достатъчно сериозна и преди това, решението бе взето и под натиска на останалите агенции по света, авиокомпаниите и държавите, които ограничиха полетите му във въздушните си пространства. "Това по никакъв начин не означава, че самолетът е станал по-несигурен. Сигурността е от първостепенна роля и значение в гражданската авиация. Проблемите, които изпитва програмата на Boeing се знаеха и се появиха преди 6 месеца в Индонезия". Това становище посочи в коментара си Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу", Bulgaria On Air, за предаването "В развитие" водещ Делян Петришки.

"Проблемът с Boeing 737 MAX не е единичен за компанията - производител. Случаят не е прецедентен. Основната разлика е в това, че при предишния инцидент не е имало човешки жертви. Става дума за самолета Boeing 787, който беше приземен за повече от 40 дни преди десетина години, заради проблеми с батериите, които стигаха до случай на самозапалване - потенциално опасен и водещ до фатален край. Този път имаме две сериозни катастрофи с над 300 жертви и естествено беше да бъдат предприети незабавни действия", каза Богоявленски.

Според журналиста инцидентът и решението на много страни да забранят полетите с въпросния самолет ще се отрази на компанията, най-вече икономически, започнали са откази от поръчаните 5111 самолета, приземяването се отразява икономически и на авиокомпаниите, те от своя страна като клиенти на  Boeing могат да поискат неустойки заради приземяването на самолети.

"Ефектът ще бъде лавинообразен, необходимо е реакциите от производителите да бъдат бързи и адекватни. Поне на този етап те не са такива. Имаше 6 месеца, в които можеше да се даде много по-ясна и категорична информация по този случай", посочи още журналистът.

Той заяви, че се очаква мнението на разследващата комисия и може да се окаже, че причините за инцидента или част от тях са съвсем различни.

Гледайте целия коментар във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие