Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Около 120 хил. незаети лица могат да са устойчив резерв за пазара на труда у нас

Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП, Светът е бизнес, 26.02.2020

Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП,. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП,. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 120 хил. незаети лица могат да бъдат устойчив резерв на пазара на труда у нас. Това мнение изрази Любомир Левичаров, икономически анализатор в Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Почасовата работа, работата от вкъщи, изчезване на работни места и създаването на нови - това е бъдещето".

Гостът взе отношение по темата за наемането на работа на хората с увреждания, което определи като специфичен, но общозначим проблем.

"Основните предизвикателства пред компаниите са липсата на адаптирани работни места - такива, които са благоприятни за нормално протичане на работния процес за самото лице с увреждания".

"Другото предизвикателство е неблагоприятната градска среда и инфраструктура. На трето място е липсата на подкрепа в обществото. 62% от анкетираните от БТПП компании, които имат квота за наемане на такива лица, вече са наели такова лице", посочи Левичаров.

"По повод новите работни места, които се създават - във връзка с екологизацията и дигитализацията, хората с увреждания са резерв, който може да запълни недостига на пазара на труда".

Още по темата

Гостът смята, че политиките трябва да действат чрез стимули като финансиране - за създаване на подходящи такива работни места, а не чрез налагане на ограничения и глоби.

Левичаров отбеляза, че бизнес климатът в България през тази година ще бъде добър. "Търговията с Китай сега предвид коронавируса е доста затруднена. Бизнесът трябва да се насочи към алтернативни доставчици, но това ще оскъпи продукцията. За целта може да се съкратят разходите", уточни той.

По отношение на проблема с болничните листове той каза, че държавата не трябва да прехвърля отговорността на бизнеса. "И сега има компании, които проверяват болния чрез наето от тях медицинско лице", допълни Левичаров.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес