Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво представлява икономиката на благосъстоянието?

Красимир Ганчев, почетен консул на Финландия в България, „Бизнес старт“, 09.07.2019 г.

09:47 | 9 юли 2019
Красимир Ганчев, почетен консул на Финландия в България, „Бизнес старт“, 09.07.2019 г.
Красимир Ганчев, почетен консул на Финландия в България, „Бизнес старт“, 09.07.2019 г.

Икономиката на благосъстоянието е направление, което обединява в себе си няколко основни аспекта на реалното икономическо развитие на една държава. Етимологията на новия икономически термин за родните ширините обяснява почетният консул на Финландия в България Красимир Ганчев за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов, като дава реални работещи примери от финландската икономика.

„Основните направления, които съставляват икономиката на благосъстоянието, са социална конвергенция, образование, здравеопазване и пазар на труда“.

Така наречените „социални търтеи“, които са проблем не само у нас, но и в редица други страни с далеч по-развита икономика от българската, намират своето решение в скандинавската държава.

„Във Финландия въпросът със „социалните търтеи“ е решен чрез публичния сектор, където могат да бъдат ангажирани всякакви хора. В страната се работи и от ранна възраст, за да може децата да имат вътрешна мотивация, да се впуснат в реалната икономика без това да им бъде представена по скучен начин. Равните права на половете са изведени в култ. Социалната политика на Финландия вече не стимулира седенето вкъщи. Има стимули, които се отразяват на данъчната политика, когато втори или трети човек в семейството работи. И не на последно място – културата. Каквото и да прави държавата, ако в семейството не е възпитано, нищо няма да сработи“.

Един любопитен прийом на финландската политика спрямо гражданите на страната е третирането им като клиенти на държавата, коментира Ганчев. Финландците са оценявани като хора, които трябва да бъдат обслужени, както една корпорация би обслужила своите клиенти. Щастливият и доволен клиент неминуемо се връща обратно, казва още почетният консул.

За да научите още полезни примери от финландската икономика на благосъстоянието, изгледайте видеото.