Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

От хоби в мазето до бизнес на 4 континента – как един български био шоколад покорява света

Красимир Бенямин, съосновател на Био Бенямин, „Бизнес среща“, 03.07.2019 г.

21:30 | 3 юли 2019
Красимир Бенямин, съосновател на Био Бенямин, „Бизнес среща“, 03.07.2019 г.
Красимир Бенямин, съосновател на Био Бенямин, „Бизнес среща“, 03.07.2019 г.

Био продуктите са една от най-бързо развиващите се ниши в хранителната индустрия, която намира все по-голямо поле за изява и у нас. Съоснователят на био суровите шоколади Био Бенямин Красимир Бенямин разказва как от скромно семейно хоби идеята се разраства до бизнес на четири континента в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Около ¼ от оборота си генерираме в България. След това идват пазарите на Канада, Финландия, Полша и многобройни други, за които на първо четене човек не би се сетил да се развива. В момента сме стъпили на 27 пазара на 4 континента“.

В самото начало Бенямин разказва как той, брат му и снаха му запретнали ръкави в собствената си кухня, след което пренесли хобито си в малко подземно помещение, за да създадат първия си био суров шоколад. Отнема около година и половина преди бизнесът да се развие до такава степен, че да получи финансиране от бизнес-ангел, от където идеята започва да придобива все по-сериозни измерения.

„В момента произвеждаме около 100 000 шоколада на месец. При нужда имаме оборудването, за да увеличим капацитета двойно“.

Една от тайните на успеха за подобен бизнес е добрият дизайн на опаковката, но това е само първата стъпка, уточнява Бенямин. Ако продуктът не е вкусен, тогава потребителите едва ли биха се върнали отново към него с оглед голямата конкуренция на пазара.

За да научите през какво още преминава Био Бенямин, за да бъде успешен български бизнес и какви са следващите планове на компанията, вижте видеото.