Еврохолд се надява да приключи сделката с CEZ до края на годината

В средносрочен план българският холдинг възнамерява да стане регионален енергиен играч

07:33 | 25 юни 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Борсовият холдинг „Еврохолд България“ се надява до края на тази година да приключи сделката по придобиването на българския бизнес на чешката енергийна компания CEZ, с която подписа договор за сделката на 20-и юни. Това обяви мениджмънтът на холдинга на среща с журналисти в понеделник вечер.

Както е известно, сделката е на стойност 335 млн. евро, или с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложил предишният кандидат-купувач „Инерком“ на Гинка Върбакова, като парите ще бъдат осигурени чрез заем от международни банки и чрез собствени средства. Bloomberg TV Bulgaria научи, че двете чуждестранни банки – най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank и японската Nomura, ще предоставят общ заем в размер на 300 млн. евро, като всяка една от тях ще участва с еднакъв дял. Засега все още не е подписан окончателен договор за кредита, а само мандат с банките, а въпреки че лихвата ще зависи от множество фактори, от мениджмънта на „Еврохолд“ се надяват тя да е в диапазона 3-4% годишно. Освен тези две банки във финансирането на начинанието са искали да участват още няколко чуждестранни финансови институции, сред които американската JP Morgan, италианската UniCredit и Mitsubishi.

Без да разкрива изрично имената на двете финансиращи банки, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Христо Николов председателят на Управителния съвет на „Еврохолд“ Кирил Бошов заяви, че предоставените от банките средства за активите на ЧЕЗ ще бъдат в равни дялове. 

Освен това компанията ще вложи в трансакцията и собствени средства, особено след планираното увеличение на капитала с нови 80 млн. евро. Комисията за финансов надзор (КФН) върна първоначално проспекта, а в началото на юни поиска допълнителна информация и документи във връзка с потвърждаването на проспекта за привилегированите акции, които ще бъдат издадени от дружеството. 

„Инвестицията несъмнено ще увеличи дълга на „Еврохолд“, но цялостният ефект би бил влизане на 80 млн. евро чист капитал. (б. ред. от увеличението на капитала). Ще влезе и един актив със сериозен собствен капитал и активи с потенциал за реализиране на оперативна печалба. Тези два елемента изцяло неутрализират влиянието на дълга и нашите прогнози са, че задлъжнялостта на холдинга след сделката ще намалее“.

След окончателното приключване на сделката „Еврохолд“ възнамерява да осъществи търгово предложение до миноритарните акционери на двете листнати на борсата дружества от групата на „Чез България“ -  „ЧЕЗ разпределение България" и „ЧЕЗ електро България". Общата сума на сделката, заедно с дяловете на мажоритарните акционери, според мениджмънта няма да надмине сумата от 410 млн. евро. Дори и при положение, че холдингът придобие по над 90% от двете борсови компании, не възнамерява да ги свали от БФБ, ако „борсата се развива добре“.

„Еврохолд“ ще основе ново дъщерно дружество, което ще придобие дружествата от бизнеса на CEZ в България - „ЧЕЗ разпределение България", „ЧЕЗ електро България", „ЧЕЗ трейд България", компанията за IT услуги „ЧЕЗ ИКТ България“, фотоволтаичния парк „Фри енерджи проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса „Бара груп“ и самото „ЧЕЗ България“, което координира и управлява дейността на всички компании на групата в страната.
От холдинга бяха категорични, че гледат на себе си като на стратегически инвеститор с дълготрайни интереси в енергетиката и нямат намерение да се освободят от новопридобиваните активи поне в следващите 10 години. Нещо повече – мениджърите на „Еврохолд България“ обявиха, че в средносрочен план възнамеряват да се превърнат в регионален енергиен играч, като придобият ЕРП и в някоя от съседните държави. Както е известно, CEZ се оттегля от бизнеса си в региона, по-специално от Румъния, Турция и Полша, а от „Еврохолд“ поясниха, че се надяват да оставят добри впечатления у чешката държава с първата си сделка.

Дружеството представи и един от чуждестранните мениджъри, който ще бъде част от обявения консултативен съвет – бившият главен изпълнителен директор за Европа на американското дружество ContourGlobal Гари Левсли.  До две седмици ще бъдат представени и останалите членове на този съвет, който в бъдеще ще премине в Надзорен съвет на новото енергийно дружество.

Както е известно, CEZ се опитва да продаде дружеството си в България вече над две години, като реално това е вторият подписан договор. За разлика от предишния опит, при който Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Инерком" да придобие дружествата на CEZ, този път сделката трябва да бъде одобрена и от КЕВР, след като регулаторът получи новото правомощие точно заради силния публичен отзвук при предишния избор на купувач на най-голямото електроразпределително дружество в страната. 

Междувременно стана ясно, че до 28 юни Комисията за финансов надзор ще представи резултатите от проверките си в "Еврохолд" в ДАН. Небанковият регулатор извършва четири проверки заради заявеното намерение от дружеството да придобие активите на CEZ. КФН проверява „Еврохолд" и три от застрахователните дружества, които са част от групата на холдинга.

Проверката стартира през април, след като КФН посочи, че енергийните дистрибутори са част от европейската критична инфраструктура и са пряко свързани с националната сигурност. Разходите за електроенергия също са политически чувствителна тема в балканската държава - една от най-бедните в Европейския съюз. Въпреки това тези разходи са на средноевропейското нито като дял от общите разходи (5-5,5%). 

Подробности от целия разговор може да видите във видеото.