Хората, които работят от вкъщи, печелят повече

Предимствата в доходите произтича не от географията, а от видовете работа, която се извършва дистанционно

07:45 | 8 октомври 2019
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

За първи път през миналата година, хората които са използвали обществен транспорт, за да отидат на работа са имали средно по-високи доходи спрямо тези, които са шофирали сами в колата до офиса. Но хората с най-високи доходи се оказват тези, които изобщо не са пътували до работа, показват данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ за миналия месец.

Отговор на въпроса защо потребителите на обществен транспорт печелят по-добре от возещите се сами в автомобили се намира във факта, че метрополитните градове като Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Сан Франциско и Бостън обхващат почти 63% от американците, които са използвали обществен транспорт до работното си място, а заплащането е по-високо именно в тези райони, пише в свой анализ за Bloomberg Джъстин Фокс.

Предимствата в доходите на тези, които работят от вкъщи, обаче произтича не от географията, а от видовете работа, която се извършва дистанционно. През 2010 г. тези, които са работили от вкъщи в САЩ са били с 11% по-малко от тези, които са шофирали до работното си място. През 2018 г. обаче работещите от вкъщи са с 5% повече от придвижващите се с кола. За същия период броят на хората, посочили, че работят от вкъщи се е увеличили от 5,9 млн. до 8,3 млн.

В проучването за американския пазар на труда хората са били питани как те са работили през миналата седмица, като това означава, че не са обхванати в проучването хора, които от време на време работят вкъщи.

Проучване на Gallup през 2016 г. е установили, че 43% от американските служители са работили от разстояние поне от време на време.

За бизнеса и за служителите, работещи от вкъщи, работата от разстояние е добра възможност. Множество проучвания показват, че служителите, на които е предоставена възможност да работят от вкъщи, са по-продуктивни и по-щастливи с работата си. Те също така могат да спестят много време и пари от пътуване.

В САЩ се оказва освен това, че за хората от работническата класа е много по-трудно договарянето на възможността да работят от вкъщи. Адам Озимек, главен икономист в Upwork, онлайн платформа за работа от разстояние, дори посочва, че възможностите за работа от вкъщи се увеличават най-бързо за хората с висше образование. Освен това се оказва, че чернокожите и испанците е по-малко вероятно да работят от дома си.

В крайна сметка всички се свежда до социално-икономическите условия, отбелязва в коментара си Джъстин Фокс. Според него обаче лесно може да се види и как увеличаването на броя на хората, които работят от дома си, може да подкопае подкрепата за нови инвестиции в инфраструктура, строителство на жилища в скъпите градове и други неща, които просто нямат значение за тези, които могат да се трудят от разстояние.

В крайна сметка възходът на работата от вкъщи ще промени много неща. Просто още не е ясно кои ще са те.