Прогноза: Британската икономика ще се свие за пръв път от 2012 г. насам

Икономисти преразгледаха очакванията си след поредния срив на продажбите на дребно в Кралството

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Британската икономика вероятно ще се свие за пръв път от второто тримесечие на 2012 г. насам, сочи изследване на Bloomberg.

Прогнозите за свиване от 0,1% за трите месеца до юни бележат влошаване в очакванията на икономистите спрямо предното изследване, когато те прогнозираха само стагнация. Очакванията бяха изменени, след като секторът на търговията на дребно отчете пореден срив в продажбите (1,6% за юни на годишна база), обявявайки, че „картината е мрачна“.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни предупреди през миналата седмица, че глобалното търговско напрежение и нарастващите опасения от Brexit без сделка увеличават рисковете за икономическия растеж.

Още по темата

Още по темата

Несигурността около раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) все още продължава да тежи на британската икономика. Редица компании обявиха плановете си да напуснат Кралството или да преместят част от своите процеси извън него на фона на множеството призиви от бизнеса към правителството за гарантиране на повече яснота след Brexit. Инвестиционната активност също намаля заради процеса.

По-късно този месец ще стане ясно и името на новия британски премиер, като за поста се борят бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и британския външен министър Джереми Хънт. Гласуването за следващ министър-председател в Кралството ще се проведе между 160 хил. представители на Консервативната партия, които всъщност представляват едва около 2% от населението на Великобритания.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света