ЕС прие мерки за бюджета при Brexit без сделка

На 17 април 2019 г. Европейският парламент даде одобрението си за тази рамка от извънредни мерки

14:26 | 9 юли 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съветът на ЕС обяви, че е приел извънредни мерки за изпълнението и финансирането на бюджета на Общността за тази година в случай, че Великобритания се оттегли без споразумение, пише Investor.bg.

Мерките са свързани със смекчаване на въздействието, ако не се постигне споразумение, за финансирането на множество области като научните изследвания и селското стопанство. Те ще позволят на ЕС да продължи да извършва плащания за британски получатели на европейски средства по договори, които са подписани, и решения, които са взети, преди датата на оттегляне при условие, че Лондон продължи да плаща своята вноска, договорена в бюджета на ЕС за тази година, става ясно още от съобщението. На 17 април 2019 г. Европейският парламент одобри тази рамка от извънредни мерки.

Предвижда се Великобритания да потвърди писмено, че ще участва във финансирането на бюджета на ЕС за тази година във вида, в който ще бъде приет. Лондон ще трябва да приеме и необходимите действия за проверка по програмите и действията на ЕС, и да направи първото плащане към бюджета за срока след своето оттегляне. Правото на европейско финансиране за тази година на Великобритания и на организации, установени в страната, ще бъде запазено, само ако тези условия бъдат изпълнени.

Още по темата прочетете в Investor.bg.