Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо криптовалутата на Facebook притеснява Тръмп и банките?

Александър Захариев, старши финансов анализатор, "Софтуер Груп", Бизнес старт, 15.07.2019

Александър Захариев, старши финансов анализатор, "Софтуер Груп". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Захариев, старши финансов анализатор, "Софтуер Груп". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Криптовалутата на Facebook - Libra, определено ще има много трудности с регулаторите и ще има проблем с банките. От Английската централна банка (АЦБ) приемат концепцията за Libra, но не "с отворени врати", като ги притеснява липсата на съществуваща към момента регулация. В случая на Libra регулацията трябва да съществува предварително, преди да пусната в действие, твърдят от АЦБ. Критичните туитове на американския президент Доналд Тръмп срещу идеята на Facebook също имат основание донякъде. Това мнение изрази Александър Захариев, старши финансов анализатор в "Софтуер Груп", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Вярвам, че възможностите за разплащане и международни преводи чрез Libra ще бъдат големи, но, разбира се, зависи от коя точка на света. В развиващия се свят приложението на криптовалутата ще има значителна роля, защото има около 2 млрд. души небанкирани потребители, както и недостатъчно банкирани такива, и при тях ползите ще са големи. Много хора от Третия свят напускат домовете си, за да работят в чужбина, и изпращат пари от развития свят. По данни на Световната банка паричните преводи в света през 2018 г. са били в размер на близо 500 млрд. долара. Институциите взимат значителен процент от тези пари - 7-10%. Libra в този случай може да внесе значително по-ниски разходи".

Критичните туитове на Тръмп срещу Libra и коментарът му, че ако Facebook иска да стане банка, трябва да основе съответно финансово подразделение, имат основание донякъде, изтъкна гостът. "Facebook се опитва да вземе бизнеса на банките с паричните преводи, предлагайки по-ниска цена. Ако компанията реши да предложи подобна услуга, тя също би трябвало да бъде подложена на същия режим на строги регулации", добави още финансовият анализатор. Без подкрепата на централните банки Libra няма как да стане реалност.

Още по темата

Що е то стейбълкойн?

Стейбълкойн в буквален превод означава стабилна валута, стабилна монета, спомена Александър Захариев. "Те принадлежат към групата криптовалути, тъй като използват сходни технологии, имат сходни предимства като бързина на трансфери, възможност за денонощен обмен, както и сравнително ниски такси. Разликата при тях спрямо познатите криптовалути е, че не са волатилни, защото зад всеки стейбълкойн стои определен актив", допълни той.

"Говори се, че криптовалутата на Facebook ще бъде "вързана" с кошница от валути и нискорискови активи. При нея ще се използва и блокчейн технология, като по-скоро ще се правят снапшоти на виртуалната машина."

Последни новини
Още от Бизнес старт