В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Libra има потенциал да бъде вододелът за повратна точка в паричната история

Ангел Гяуров, финансов директор на Belayer, В развитие, 26.06.2019

13:55 | 26 юни 2019
Ангел Гяуров, финансов директор на Belayer. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ангел Гяуров, финансов директор на Belayer. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът на Facebook за криптовалутата Libra има потенциал да бъде вододел за повратна точка в историята на парите. Концепцията на Libra е добра. 3 са факторите, за да е успешен този модел. Това заяви Ангел Гяуров, финансов директор на Belayer, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Първо, всеки един стартъп иска да има мащаб, широка дистрибуция, както и да предлага добро потребителско изживяване. Един от начините да потръгне такава разплащателна система е да промениш начина на паричните потоци в нея. 80% от потребителите на Facebook биха се справили с Libra. Обявено е, че ще е от вида стейбълкойн. Ще има резерви от долар, йена, швейцарски франк, евро, паунд, а също и някои парични агрегати като облигации и дългосрочни депозити. Т.е. Libra имплементира монетарните политики на съответните централни банки".

От началото на тази година имаме 130% ръст на пазара, а при биткойна е даже малко повече. През миналата година криптозимата много играчи отпаднаха, други загубиха сериозни суми, като в това число са и няколкото хакерски атаки, подчерта Ангел Гюуров.

"2018 г. бе голямата надпревара за намиране на атрактивни употреби на блокчейн и в доста случаи се преиграваше с това. Някои сфери обаче все още не са узрели за това, тъй като инфраструктурата не е налична. Блокчейн все пак е бавна база данни".

При биткойна все още няма история и понякога нямаме обяснение кои са катализаторите на неговите скокове. Разпокъсаността на криптоборсите също повлиява. Оттам идва волатилността, изтъкна още гостът.