Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

И Тръмп се намеси в дебата за биткойн и Libra

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 12.07.2019

10:03 | 12 юли 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп призова за банково регулиране на криптовалутите. Това съобщи Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те ще се нуждаят от одобрение, написа Тръмп в Twitter в четвъртък, посочи Попов.

Влизането на Тръмп в дебата за биткойн и Libra може да представлява значителна промяна за криптоентусиастите, отбеляза главният редактор.

„Пазарната реакция на коментарите на Тръмп беше приглушена. Биткойн се търгуваше за 11 400 долара и измени малко нивото си преди Тръмп да публикува туита си“.

Още по темата

С плановете си за собствена киберразработка, наречена Libra, Facebook обаче обезпокои големите централни банки и политици, каза още той. Председателят на Фед Джером Пауъл изрази загриженост в сряда, като главните опасения според него са свързани с въпроса за неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност, добави Попов.

В Европа също има брожения. Libra стана във вторник обект на внимателно проучване, като централните банкери и регулаторите от ЕС поискаха повече подробна информация за плановете на социалната мрежа, припомни той.

„Libra ще бъде пусната на пазара през първата половина на 2020 година. В резултат на това Facebook ще навлезе на световния пазар на плащанията. Социалната мрежа се използва от около 1 до 2 милиарда души всеки ден. Libra трябва да позволява на всички потребители на мрежата да изпращат пари помежду си и да купуват стоки от компаниите“.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.