Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ срещу Huawei - част от психологическата стратегия на Тръмп

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Бизнес старт, 17.05.2019

САЩ все още е най-големият глобален телекомуникационен пазар, като може би Китай ще го догони в следващите 1-2 години. В един момент трябва всички телекоми да се преоборудват към 5G. Това налага да се избере изпълнител. Да, Huawei е наистина най-атрактивен такъв като цени и срокове. Но в един момент Америка да отказва да изтекат огромно количество пари към Китай, а това е част от стратегията на Тръмп. Най-лесно е да се обвини потенциалния доставчик в случая в нарушение на сигурността. Това заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Генезисът на сблъсъка между непокорните

"Историята датира от 2012 г., когато британската компания Biosystems  бе хакната и от там бяха извадени чертежите и различни информационни системи за оборудване на F-35. Подозираше се, че част от оборудването от Huawei е допринесла за този хак. Huawei е един от малкото видове смартфони, които не ползват американски процесори. Ударът срещу него по всяка вероятност ще бъде платен от американските потребители. Този удар означава избор на алтернативен доставчик. Всички от другите доставчици произвеждат части или целите компоненти в Китай".

Huawei в момента има около 200 000 души персонал, от които 80 000 са съсобственици, посочи Спас Иванов. Самите служители се чувстват ангажирани с успеха на компанията и това прави моделът на компанията безпрецедентен, конкурентен и гъвкав, поясни още експертът.

САЩ срещу Huawei на европейска територия

Въпреки оставката на британският министър на отбраната Гевин Уилямсън сериозен удар по амбициите на Тръмп нанесе британският комитет по сигурност, който заяви, че не открива рискове Huawei да изгражда тяхната 5G система, но само в хардуерно отношение. Франция също не открива особени притеснения.

Още по темата

Последни новини
Още от Бизнес старт