Европа няма да блокира Huawei

Еманюел Макрон, президент на Франция

15:59 | 16 май 2019
Автор: Иван Николов
Еманюел Макрон, президент на Франция говори на технологичната конференция Viva в Париж. 16 май 2019. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg
Еманюел Макрон, президент на Франция говори на технологичната конференция Viva в Париж. 16 май 2019. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Франция няма намерение да блокира Huawei, каза президентът на Франция Еманюел Макрон в първия публичен коментар на европейски лидер след като президентът Тръмп спря достъпа на китайската компания до пазара в САЩ.

„Франция и Европа са прагматични и реалисти. Вярваме в сътрудничеството и мултилатерализма. В същото време сме много внимателни за достъпа до добра технология и за запазване на националната си сигурност и правилата за безопасност”, каза Макрон на технологичната конференция Viva в Париж.

Макрон определи като „неуместна” технологичната война спрямо която и да е страна.

Чуйте във видеото.

Германия планира да затегне сигурността в телекомуникационните си мрежи, но Меркел каза, че няма да изключва нито един доставчик.

Великобритания продължава да проверява Huawei, преди да даде достъп до инфраструктурата си, съобщи ББС.

На 15 май президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който ограничи достъпа на китайската компания до американския пазар и компании.

Huawei отвърна, че има „готовност и желание да работи с правителството на САЩ и да намери ефективни мерки за осигуряването на продуктовата сигурност”, съобщи ББС.