Лъчезар Борисов: 500 млн. лв. ще бъдат разплатени на бизнеса в следващите месеци

Министърът на икономиката поясни, че мярката 60/40 ще работи до септември, като правителството е изцяло на разположение на бизнеса

21:19 | 13 януари 2021
Обновен: 21:26 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bulgaria ON AIR
Снимка: Bulgaria ON AIR

Трябва да започнем с уроците от кризата - безпрецедентна, но в същото време всяка от държавите работеше самостоятелно. Постигнахме значими успехи. Създадохме производство на предпазни средства за нашите лекари. Започнахме от маски и стигнахме до предпазни костюми и респиратори. Този процес се промени и всички започнахме да работим наистина заедно. И тенденцията се пренесе на ниво Г-20. Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той подчерта, че това е първата криза, която е много различна, и трябва всички да работим заедно.

"България поддържа най-добра финансова стабилност в ЕС по няколко показателя", допълни икономическият министър за Bulgaria ON AIR.
Според него се предвижда ръст на БВП. 

"1,3 млрд. лева стигнаха до бизнеса чрез мерките и предвиждаме още 500 млн. лева да бъдат разплатени в следващите месеци. 700 млн. лева са разплатени по мярката 60/40 до момента. За няколко дни проектите нараснаха до над 5000. Заедно работим с бизнеса, вслушвам се в техните съвети", допълни министър Борисов.

До септември ще работи мярката 60/40, стана ясно още от думите му.

"Изцяло сме на разположение на бизнеса и толкова бърза динамика не сме виждали", заяви Лъчезар Борисов. Той е на мнение, че поне в Министерството на икономиката има добър диалог с бизнеса и именно той е съветник в ситуацията.

"Не виждам нужда от скептицизъм относно въвеждането на еврото. Трябва да изпълним нашия план и това ще стане", категоричен бе той.

"България ще се справи с проблема с безработица, взимайки мерки. Добри са показателите в това отношение. Има 5-6 фронта, в които се справяме по-добре от своите приятели в ЕС. Депозитите се увеличават, заплатите растат. При потреблението има минимален спад за второто тримесечие на 2020 г. Запазихме потреблението", допълни още събеседникът. 

Министърът обясни, че по време на криза е постигнат добър резултат относно инвестициите - 1 млрд. лева в 34 компании, 17 от които са високотехнологични.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bulgaria ОN AIR