Борисов: Засилваме готовността на болниците за лечение на COVID-19

Трябва да сме подготвени за възможно най-тежката ситуация, посочи премиерът

14:01 | 3 юли 2020
Обновен: 14:03 | 3 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: МС
Снимка: МС

Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работна среща с Националния оперативен щаб. 

В рамките на срещата беше обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус.

На разговора присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Министър Ананиев заяви, че на насрочена среща с Българския лекарски съюз ще бъде дискутирана корекция на цената на клиничната пътека за COVID-19, така че финансирането ѝ да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи. 

Ще бъде обсъдена също и възможността цените на всички клинични пътеки да бъдат завишени с такава сума, че с нея да може да се покрива входящият тест за коронавируса на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване, а не да е за сметка на болния или на лечебните заведения. 

Новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие са 161. Така общият брой на установените случаи на Covid-19 в страната нараства до 5315, сочат данни на Единния информационен портал.

Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 3150. Най-много новозаразени са установени в столицата - 49, а във Велико Търново и Варна новите случаи са по 15.   Разпределението по останалите области е както следва: Благоевград - 5, Бургас - 8, Кърджали - 2, Кюстендил - 12, Ловеч - 2; Монтана - 2,  Пазарджик - 6, Перник - 1, Плевен - 2, Пловдив - 8, Разград - 2, Сливен - 6, Смолян - 6, София област - 13, Стара Загора - 4, Хасково - 1, Шумен - 2.