Сачева: Частните пенсионни фондове губят 685 млн. лв. заради кризата

Възможно е да има прозорец от три месеца, когато хората да преместят партидите си от частните фондове към НОИ

12:52 | 1 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Сачева: Частните пенсионни фондове губят 685 млн. лв. заради кризата

Загубите в частните фондове заради кризата в момента са в порядъка от 685 млн. лева, 480 млн. - в универсалните, около 92 млн. - в доброволните, остатъкът е в професионалните фондове, обяви мминистърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предава Investor.bg.

"Кризата, която беше внезапна за всички нас, ощети в значителна степен и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са около 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването, поне за тези, които предстои да се пенсионират. Ще търсим вариант хората да не бъдат ощетени. Ще помислим за това как хората да могат да получат справедливи пенсии, каза министърът.

По думите ѝ вероятно ще има прозорец от около три месеца, през който хората да могат да преместят партидите си от частните фондове към НОИ, но още няма окончателно решение.

През есента ще бъдат предложени промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) относно близо 17 000 жени, които предстои да се пенсионират от септември 2021 г. Става въпрос за първата кохорта пенсионери, които трябва да се пенсионират от следващата година с пенсии от втория стълб.

Министърът коментира и увеличението с 6,7% на пенсиите, което влиза в сила от днес.

Това ще струва около 440 млн. лева за бюджета и ще засегне 2 млн. и 90 хил. пенсионери.

Пенсията за хората с 90% трайни нетрудоспособност и увреждане става 287 лева, социалната пенсия ще бъде 250 лв., посочи още министърът.

"Таванът на пенсията остава 1200 лв. Около 25 000 души взимат тавана на пенсията, за тях в момента не можем да предложим увеличение", обясни Деница Сачева.

Около 400 - 420 лв. ще бъде средната пенсия в страната, посочи още министърът на труда и социалната политика. "Безработните заради кризата с COVID-19 са 72 000 души. Най-голямата концентрация в момента е във Варна и Бургас, на хора от сферата на туризма", обясни Деница Сачева.

Още по темата прочетете в Investor.bg.