Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Интересът към устойчива мода у нас нараства, а бизнес средата става по-благоприятна

Габриела Георгиева и Габриела Бонева, собственици на REVIVE apparel, "Мade in Green", 15.04.2024 г.

21:32 | 15 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнес средата в България става по-благоприятна към това повече брандове да се занимават с устойчив бизнес. Това се дължи най-вече на активните европейски политики и действащи програми, които подпомагат зеления бизнес. Потребителите също увеличават интереса си към устойчиви алтернативи на продукти и услуги. Това коментираха Габриела Георгиева и Габриела Бонева, собственици на REVIVE apparel в предаването "Мade in Green" с водеща Роселина Петкова.

"Едно от най-големите предизвикателства за нас като устойчив моден бранд е това да обучим хората какво всъщност правим, защо е важно и полезно за нашата природа и защо е добре да носят такъв тип дрехи. Осведомеността в България е една от най-големите ни пречки, защото за да може човек да се припознае в нашия бранд и в мисията ни, той трябва да разбира какво правим", разказва Бонева.

Гостенките подчертават, че потребителите стават все по-осъзнати относно значението на устойчивите продукти, но брандовете за бърза мода също не спират да се развиват и имат огромно влияние над обществото. Много от тях рекламират себе си като зелени и екосъобразни, но според събеседниците бързата мода и устойчивостта не са особено съвместими.

"Много брандове, не само бързата мода, преекспонират термина устойчивостта. Това е разтегливо понятие, защото може да се водиш част от устойчивата мода, което не е малко, но само с етично производство. Възможно е да използваш изкуствени материи, найлон, пластмаса, но ако производството ти е етично, пак спадаш към устойчивата мода", разкрива Бонева.

На въпроса как потребителите могат да се ориентират в пренаситения моден сектор и да разграничават устойчивите продукти, Габриела Георгиева отговаря, че най-сигурният начин хората да са сигурни в това, което купуват, е да се интересуват и да проучат процеса на производство.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.