Коронавирусът може да изтрие 50 млн. работни места от туристическия сектор

Очаква се пандемията да засегне до 25% от предвидените през 2020 г. пътувания

16:30 | 13 март 2020
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Крайните мерки на правителствата по света за ограничаването на разпространението на коронавируса могат да изтрият близо 50 млн. работни места от туристическия сектор, съобщава Bloomberg.

Пандемията, заради която бяха отменени стотици полети, а няколко круиза бяха изолирани, ще се отрази на до 25% от пътуванията през 2020 г., показват изчисления на Световния съвет за туризъм и пътувания (WTTC).

„За много компании е от значение колко дълго време ще могат да издържат без да генерират печалба или на големи загуби, докато започнат да възстановяват пътуванията“, коментира управляващият директор на групата Виргиния Месина. По думите ѝ туристическият сектор неизбежно ще пострада.

WTTC изчислява, че близо 16% от работните места в сектора в световен мащаб са под риск. По данни на организацията през 2018 г. заетите в бранша са били 319 млн. души. 

Най-силно засегнатите бизнеси ще са тези, които разчитат предимно на китайски туристи, тъй като те харчат най-много. „Последиците ще са пагубни за круизните компании“, отбелязва Месина. Няколко държави забраниха на круизни кораби да пристигат на пристанищата им, след като бяха регистрирани случаи на заразени с коронавирус хора на няколко кораба.

„Туристическата индустрия е свикнала на трусове и с времето е станала по-устойчива. Проучване на WTTC за 90 различни кризи установява, че сега на индустрията ѝ трябва около 10 месеца, за да се възстанови от кризисни условия, а преди десетилетие са били необходими 24 месеца.