Какво могат да научат Европа и САЩ от двумесечната битка с вируса в Азия?

Южна Корея успя да намали смъртността под 1%

10:05 | 13 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За разпространението на коронавируса здравните служители в САЩ и Европа търсят отговори. За да го намерят те могат да погледнат към опита на Азия, която се бори със заразата от януари насам с известен успех, пише в свой анализ Bloomberg.

За по-малко от два месеца силно заразната болест е пропътувала от епицентъра си в Ухан, Китай, до най-малко 108 държави, разболявайки 119 хил. души и убивайки над 4200 души. Правителствата навсякъде по света се борят с ограничаване на болестта, блокирайки границите и затваряйки големи части от икономиките си.

„Дори преди Covid-19 Китай, Хонконг и някои страни от Югоизточна Азия имат опит с огнището на SARS от 2003 г., както и наскоро появилата се чума по свинете. Така в този край на света са наясно донякъде с разпространението на инфекциозни заболявания“, обяснява Кенджи Шибуя, професор в King’s College London и бивш шеф на здравната политика в Световната здравна организация.

Рано е да се твърди, че новият коронавирус е победен в Азия, но опитът в азиатските страни може да бъде поучителен за западните държави, които сега са изправени пред заплахата.

А ето и какво направиха основно в Азия:

Тестване

„Без значение как са организирани вашите здравни или политически системи, ключовете за контрол на епидемията остават същите - тествайте, проследявайте, изолирайте и информирайте“, казва Джесика Джъстман, професор по медицина в Колумбийския университет.

Южна Корея, която има най-високи нива на заразяване в Азия извън Китай, тества повече от 10 000 души на ден, най-бързият темп в световен мащаб. Ефективното тестване позволи на Южна Корея да изолира и лекува заразените хора рано, като по този начин забави разпространението на вируса и намали смъртността до под 1%.

От друга страна, Япония привлече критики към себе си, че не е тествала достатъчно хора, което поражда съмнения за десетки неоткрити заразени хора, които могат да останат без карантина и да разпространяват по-широко вируса.

Масова карантина

Китай изненада света, когато в края на януари постави провинция Хубей, заедно със столицата й Ухан, под карантина. Мярката обхвана 60 млн. души и имаше за цел именно да ограничи разпространението на вируса.

Изследванията показват, че тази мярка е забавила разпространението на коронавируса в чужбина.

Италия дори отиде по-далеч, поставяйки под карантина цялата държава. В петък Филипините затвориха столицата си Манила, като ограничиха пътуването до и от града на 12 милиона души.

Все пак според някои анализатори китайският подход е причинил икономически и социални щети.

Социално дистанциране

Социалното дистанциране - отмяна на масови събития и затваряне на места, където хората се събират - често се посочва като една от най-ефективните мерки за ограничаване на епидемията от експерти в областта на общественото здравеопазване.

Извън Китай Хонконг предприе най-драстичните мерки в началото, като затвори училищата в края на януари. Япония последва примера няколко седмици по-късно.

Превантивните мерки, като социално дистанциране и кампании за насърчаване на по-строга хигиена, могат да помогнат за задържане на процента на заразяване.

База данни

Разпространението на новия коронавирус в развитите азиатски страни позволи на правителствата и разработчиците на приложения да използват технологията като част от отговора на заболяването. Прозрачната, навременна обществена информация освен това помага за намаляване на страховете и тревогата на хората.

В Тайван се интегрираха националните бази данни за здравно осигуряване, имиграция и на митниците, генерирайки данни за проследяване на историята на пътуванията и клиничните симптоми на хората. Освен това се използват мобилни телефони за проследяване на хора, идващи от райони с висок риск, които след това биват поставени под карантина.

В Сингапур има подобни мерки за проследяване, заедно с широко проследяване на контактите и наказателни мерки за онези, които не се съобразяват с наложените карантини или лъжат за историята на пътуванията си.

Разработчици в Южна Корея правят уебсайтове и приложения, които позволяват на потребителите да проверяват дали има случаи на коронавирус в тяхна близост.

Покриване на разходите

Потенциално заразените пациенти могат да бъдат предпазливи в желанието си да търсят лечение, страхувайки се от разходите или пропуснатите работни дни, което може да намали усилията за намаляване на болестта.

Според експертите най-добрият подход е правителствата или застрахователите да покрият разходите за тестване. Подобна мярка показа резултати: Тайланд предостави безплатни тестове и лечение на високорискови пациенти, което стимулира хората да търсят помощ. Към 11 март около 95% от над 4800 изследвани пациенти са дошли в болница доброволно, според здравното министерство на страната.

В Япония правителството трябваше на няколко пъти да призове компаниите да позволят на работниците да вземат болнични дни вместо да използват почивни дни. САЩ също се борят с подобни проблеми около платения отпуск по болест.