Дойде време всички да искат активи убежища

Американските държавни облигации са сред възприеманите като едни от най-сигурните убежища

07:52 | 13 март 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Коронавирусната епидемия предизвика масово преразпределение на капитала, тъй като инвеститорите прехвърлят пари към така наречените активи убежища, които се смятат за безопасни по време на спад в глобалната икономика, пише Bloomberg. Това доведе до смут на фондовите пазари, рекордно ниски лихви по американските облигации, като могат обаче да се появят и нови рискове. Ако достатъчно много притеснени инвеститори се насочат към един клас активи и най-лошите сценарии не се сбъднат, то те могат да реализират загуби, вместо да ги избегнат. Растящото търсене на американски държавни облигации дори донесе напрежение и на други пазари.

Какво е актив убежище?

На финансовите пазари убежище е термин, които се използва за активи, чиито стойности се очаква да се повишат, когато инвеститорите в световен мащаб загубят апетит към риска. Обикновено са търсени при низходящи тенденции в икономиката. Активите убежища се очаква да имат и по-добра ликвидност.

Примери за активи убежища

Американските държавни облигации са сред възприеманите като едни от най-сигурните убежища, тъй като никой не очаква САЩ да не изпълнят задълженията си. Но огромното търсене от страна на притеснени инвеститори на дългови ценни книжа е изпратило доходността им до най-ниските им исторически нива. В този отбор попадат и германските държавни облигации, като търсенето им от страна на инвеститорите прати доходността им под нулата.

На валутните пазари всеки ден се търгуват валути на стойност 5 трлн. долара, като сред тях за убежища са възприемани щатския долар, японската йена и швейцарския франк.

Златото отдавна се възприема като актив убежище. Когато перспективата за стабилна възвръщаемост на друго място намалява, златото става все по-привлекателно.

Но защо златото се държи странно в последните дни?

Златото се присъедини към другите пазари по пътя им на червена територия. Ценният метал поевтиня в четвъртък за трети пореден ден, като силата на долара ограничава привлекателността му като убежище за притежателите на други валути. Фючърсите върху златото с доставка през април поевтиняха с 3.5% до 1585.40 долара за тройунция. Златото все пак достигна 7-годишен връх в понеделник от 1702.56 долара за тройунция.

Доларът напредна с 1.3% спрямо кошница от валути, а инвеститорите се втурнаха към зелената валута на фона на огромните разпродажби на акции в САЩ.