Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронавирусът ще е бреме за пазарите през цялата 2020 г., ако пикът му е през есента

Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал", Бизнес старт, 12.03.2020

10:54 | 12 март 2020
Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако коронавирусът развие пика си през есента, сянката му ще тежи на фондовите пазари през цялата 2020 г., заяви Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Николай Василев каза, че европейските политици са изправени в момента пред тежка дилема: избор между две негативни възможности - ако никой нищо не прави, епидемията ще дойде с по-страшна сила, лидерите ще бъдат обвинени в бездействие, а рецесията пак ще настъпи. А ако сега се наложат превантивни мерки, и без да има нито един разболял се или загинал в някой град, пак ще има рецесия.

Той потвърди, че моментната ситуация около коронавируса прилича на положението "цугцванг" в шаха - когато всеки нов ход води до влошаване на ситуацията.

Гостът обясни, че ако никой не затвори границите и цяла Европа пламне, ще бъде лошо. Същото ще бъде и ако Европа затвори границите и изпадне в дълбока криза без голям медицински проблем.

От позицията си на бивш министър на транспорта Василев отбеляза, че именно този сектор ще бъде пряко и най-много засегнат от разпространението на заразата. От друга страна, той посочи, че назад във времето капиталовите пазари са отчитали периодично спад с по 30% и по други причини.

Василев спомена, че е възможно в момента да се задава "перфектната буря" на фондовите борси.

"Краткосрочният проблем води до една по-трайна рецесия, от която излизане ще има само ако има решение на медицинския проблем".

По повод днешното заседание на Европейската централна банка той подчерта, че трябва да се намалят лихвите и да се осигури допълнителна ликвидност.