Бичият пазар в САЩ завърши, както и започна - в хаос и без предупреждение

Икономистите намаляват оценките си за растежа за второто тримесечие в САЩ

08:27 | 12 март 2020
Обновен: 14:48 | 4 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Преди 11 години, когато световната икономика все още усещаше последствията от финансовата криза, акциите започнаха да се възстановяват, което донесе на индекса Dow Jones ръст от 10% за четири дни, пише в свой анализ Bloomberg.

Тогава никой не знаеше, но това беше началото на рали, което в крайна сметка добави 20 трлн. долара към пазара на акции и се оказа най- продължителното в историята.

Бичият пазар, който никой не знаеше, че идва, завърши по същия начин, както и започна – на фона на паника и с почти никакво предупреждение. Сега Dow Jones е с 20% под стойностите си от 12 февруари, след като инвеститорите реагираха с панически страх на разпространяващия се коронавирус.

Това, което различаваше последния бичи пазар беше Федералният резерв. В съвременната история нито един възходящ тренд на пазара не е бил по-тясно свързан с централната банка и безпрецедентните й експерименти в паричната политика. Но централните банкери, които толкова успешно предпазваха инвеститорите от кредитни кризи, забавяне на икономическия растеж под средните нива и всякакви пазарни сътресения, нямат подходящ отговор на вирус, който заплашва да предизвика глобална рецесия.

Повечето статистици смятат, че последният бичи пазар е най-дългият в историята. Той продължи 11 години и два дни и имаше две календарни години, в които общата възвръщаемост надхвърли 30%.

През последните 10 години широкият показател S&P 500 натрупа преднина от 135% в сравнение с около 60% за световния индекс MSCI All-Country World Index. Акциите на развиващите се пазари за същия период отчетоха спад с около 2%.

„Това беше изцяло американски бичи пазар“, коментира Дъг Рамзи, главен инвестиционен директор на Leuthold Group.

На фона на европейската кредитна криза и понижения кредитен рейтинг в САЩ някои дори се шегуваха, че това е най-мразеният бичи пазар. В същото време четири технологична гиганта успяха да постигнат пазарна оценка от над 1 трлн. долара.

„Краят на бичия пазар означава край на увереността в собственото ни бъдеще. Никога няма да видим повторение на ръста от 28.8% за 2019 г. на S&P 500“, заяви Крис Рупки, главен икономист за MUFG Union Bank.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изгуби 5.9% от стойността си в сряда или 1464.94 пункта, затваряйки на ниво от 23553.22 пункта. S&P 500 потъна на меча територия преди да затвори с 19% под върха й.  

Икономистите намаляват оценките си за растеж за второто тримесечие в САЩ, тъй като коронавирусът притиска търсенето и разходите. Анализатори, които следят икономиката на САЩ от поне шест финансови институции - Wells Fargo, BMO Financial Group, Canadian Imperial Bank of Commerce, ABN Amro, Rabobank и Berenberg - сега виждат възможности за понижаване на растежа за периода април-юни, вариращи от ръст от 0.1% до 2% на годишна база. Това става ясно от доклади от проучвания и ранни отговори на анкетите, събрани от Bloomberg News.