Русия е малко вероятно да увеличи доставките на газ към Европа

В замяна на увеличаване на доставките Русия иска да получи одобрение от Германия и Европейския съюз за стартиране на "Северен поток 2"

19:15 | 19 октомври 2021
Обновен: 20:54 | 19 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия сигнализира, че няма да положи повече усилия, за да предложи на европейските потребители допълнителен газ за облекчаване на настоящата енергийна криза, освен ако не получи нещо в замяна - одобрение от регулаторите за стартиране на доставките по спорния газопровод „Северен поток 2“, пише Bloomberg.

В замяна на увеличаване на доставките Русия иска да получи одобрение от Германия и Европейския съюз, за да започне да използва газопровода към Европа, казват хора, близки до държавния газов гигант „Газпром“ и Кремъл.

„Не можем да се притичаме на помощ само за да компенсираме грешки, които не сме извършили“, каза в интервю прокремълският законодател в горната камара на парламента Константин Косачов.

„Изпълняваме всички наши договори и задължения. Всичко, което е над тях, трябва да бъде предмет на допълнителни доброволни и взаимноизгодни споразумения.“

Сякаш за да подчертае тази точка, "Газпром" заяви в понеделник, че първата му тръба е пълна с така наречния "технически газ" и е готова да влезе в експлоатация, въпреки че това не може да стане докато не получи одобрение от регулаторите. Това съобщение дойде часове, след като европейските цени на газа се повишиха, вследствие на новината, че „Газпром“ отново е заявил малко количество капацитет за транспортиране на гориво до Европа по други маршрути.

Доставки на

Докато нарастващите цени на гориво причиняват все по-голям икономически хаус, натискът върху най-големия доставчик на газ Русия да увеличи доставките се повишава. Допълнителният руски газ се разглежда като основен начин да се избегне още по-дълбока криза на доставките в средата на зимата.

Тъй като отношенията между Брюксел и Москва от дълго време са обтегнати заради наложените санкции, Кремъл не е в състояние да прави каквито и да било отстъпки. Въпреки че тази година износът за Европа е нараснал спрямо ниските нива от миналата година, изостава от този, наблюдаван през 2019 г., според Оксфордския институт за енергийни изследвания. През октомври дневните потоци на газ са спаднали и „Газпром“ бавно зарежда собствените си складови бази в Европа, което увеличава натиска върху цените нагоре. Русия посочи като главна причина за енергийната криза прекалено прибързаното преминаване към спотовите пазари и алтернативните източници на енергия.

На енергийна конференция в Москва миналата седмица президентът Владимир Путин загатна, че Русия може да предложи повече газ на Европа. Той също така се оплака от бавния напредък в получаването на одобрение за "Северен поток 2". Процесът може да продължи до следващата година. Германските регулаторни органи в момента разглеждат заявлението за сертифициране, но заявиха, че първоначалното им решение може да дойде едва през януари, след което Европейската комисия също ще трябва да даде одобрение.

„Ако можем да увеличим доставките по този маршрут, това би намалило значително напрежението на европейския енергиен пазар“, каза Путин.

"Въпреки това не можем да направим това заради административните бариери“.

Един от най-приоритетните му проекти газопроводът предизвика критики и санкции от страна на САЩ, както и усилия на Полша и Украйна да блокират завършването му. Руските власти от месеци отричат обвиненията, че умишлено спират доставките на газ за Европа, за да настояват за одобрение за използване на „Северен поток 2“.

След години на напрежение с Европа, е малко вероятно руските власти да се съгласят да увеличат доставките на газ, без да бъдат уверени, че новият тръбопровод ще бъде пуснат в експлоатация, казват близки до ситуацията. Допълнителните обеми биха избегнали традиционните маршрути през Украйна.