Ще сертифицира ли ЕС "Северен Поток 2" под натиска на енергийната криза и "Газпром"

Руският енергиен концерн изтегли дългата клечка и може да се окаже големия печеливш от кризата с цените на енергията, но дори това няма донесе реални политически дивиденти

10:50 | 13 октомври 2021
Обновен: 14:29 | 13 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Depositphotos
Depositphotos

Руският президент Владимир Путин вижда възможност да се възползва от газовата криза в Европа. Той иска да притисне Европейския съюз да пренапише част от правилата на своя пазар на газ след като години наред са пренебрегвали притесненията на Москва и да ги насочи от спот ценообразуването към по-дългосрочни договори, предпочитани от руския държавен концерн Газпром. Освен това Русия иска противоречивия тръбопровод "Северен поток 2" до Германия да бъде сертифициран по-бързо, за да увеличи доставките на газ.

Очаква се Путин да говори на конференцията на Руската енергийна седмица в сряда. На фона на рекордни дневни колебания от цели 40% в европейските цени на газа, той предприе калкулиран риск, за да успокои пазара, като каза, че Газпром може да увеличи доставките и така да облекчи недостига.

Въпреки това, дори когато Кремъл представя Путин като енергиен спасител на Европа, Русия не си прави илюзии, че ще спечели политически дивиденти от ЕС или ще облекчи обтегнатите отношения в резултат на кризата.

„Путин усеща, че има възможност да се възползва от кризата“, каза Андрей Кортунов, ръководител на руския Съвет за международни отношения, основан от Кремъл. „Русия иска да попречи на ЕС да прави всякакви административни хватки, които да бавят сертифицирането на Северен поток 2 “и да започне преговори за дългосрочни стабилни цени на газа.

Припомняме, че група депутати от Европейския парламент поиска от Европейската комисия да разследва ролята на "Газпром" за покачващите се цени. Евродепутатите заявиха, че “поведението на концерна” ги е накарало да подозират “Газпром” в манипулиране на пазара и "опит да  се притисне" Европа да се съгласи за бързо стартиране на газопровода "Северен поток 2".

Заместник-външният министър Сергей Рябков в интервю за BBC отхвърли всяко предположение, че Русия нарочно е доставяла по-малко газ за европейския пазар. Там цените на електроенергията и газа се повишиха тази година, тъй като ограничените доставки на синьото гориво се сблъскаха със силно търсене на държавите, възстановяващи се от пандемията.

Снобарски бюрократи

Путин обвинява за енергийната криза “снобарските служители и съветници в ЕС”, които според него, са настоявали за промяната в ценообразуването и не са искали да чуят нищо друго.

Лидерите на ЕС ще обсъдят скока в цените на газа и мерките за намаляване на неговото въздействие на среща на върха в Брюксел следващата седмица.

Европа разчита на Газпром за около една трета от своите доставки на природен газ. Въпреки че запасите в хранилищата за газ на континента се възстановяват от рекордно ниски нива за това време на годината, има ограничени възможности за доставки от други източници, като втечнен природен газ. С наближаването на зимата това вероятно ще направи региона по-зависим от Русия за допълнителни доставки, за да се избегне недостиг при настъпване на по-студено време.

Вицепремиерът Александър Новак, който контролира енергийната политика на Русия, заяви във вторник, че прибързаният преход от традиционните източници на енергия към възобновяеми енергийни източници е допринесъл за кризата в доставките към Европа. Миналата седмица той каза на Путин, че бързото европейско одобрение на "Северен поток 2" за доставка на газ ще даде "положителен сигнал" на пазарите.

Европейският спот пазар „не е инструмент за ценообразуване, който осигурява дългосрочен баланс на интересите на купувачите и продавачите“, каза заместник-изпълнителният директор на „Газпром“ Елена Бурмистрова пред Международния газов форум в Санкт Петербург на 7 октомври. „Купуването на газ на разумна цена, разбира се, е хубаво. Но още по-добре е да знаете предварително колко ще струва газа след месец, тримесечие и година. "

Съвместни покупки

От своя страна ЕС се надява, че кризата с газа е краткосрочно явление. Блокът се фокусира върху подпомагането на държавите членки да преодолеят тежката зима, имайки предвид, че се очаква цените да останат високи, а освен това има риск, че “Северен поток 2” може да не бъде пуснат в експлоатация с месеци. Комисарят по енергетиката Кадри Симсън заяви във вторник, че подземните хранилища за газ в региона са запълнени на около 75% от капацитета си. Това е далеч по-ниско ниво от когато и да е през последното десетилетие, но е достатъчно за покриване на търсенето.

ЕС също така е готов да проучи възможността държавите-членки да правят общи поръчки на газ от трети страни. Това е нова стратегия, която ще бъде очертанa в сряда. Това означава, че е малко вероятно блокът да предприеме незабавни действия и да се вслуша в каквито и да било идеи за промени от страна на Путин, особено предвид продължаващото напрежение по въпроси като Беларус и Украйна.

Понастоящем около 20% от европейските доставки на газ на Газпром са свързани с цените на петрола, докато малко над 50% се определят според цените за ден напред или за месец напред, пише в неофициален документ от среща на ръководството на "Газпром".

Русия се стреми да възстанови връзката с цените на петрола в газовите договори и да се отклони от спот ценообразуването, на което ЕС все повече настоява през последните години, заявиха двамата души запознати с въпроса. "Газпром" вече започна да пълни "Северен поток 2" с газ и иска европейските регулатори да го задействат възможно най-скоро, казаха те.

Напълнете ни хранилищата

Нивата на износ на Газпром за Европа бяха рекордно високи през първата половина на тази година, но спаднаха през септември, точно когато ЕС искаше да запълни своите хранилища. Русия иска да запълни собствените си депа за съхранение, което предизвика твърдение, че нарочно намалява доставките на газ.

Кремъл отхвърли обвинението и заяви, че Русия изпълнява всичките си договорени задължения като надежден енергиен партньор. Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел го подкрепи като каза, че Русия „може да доставя газ само въз основа на договорни задължения“ без да има нужда да надхвърля договорения лимит.

"Газпром" започна да изнася газ от собствените си резерви, за да облекчи покачващите се цени и показа желание да работи с европейските страни, за да успокои пазара. 

„Газпром празнува голяма победа“, каза Станислав Циганков, бивш ръководител на отдела за международен бизнес на компанията. "Това е идеалният момент да се възползвате от ситуацията."