Германия е поискала нови гаранции за газопровода „Северен поток 2“

Цените на газа на европейските борси отново достигна рекордни нива

17:02 | 5 октомври 2021
Обновен: 20:11 | 5 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: EPA
Снимка: EPA

Германският енергиен регулатор заяви, че газопроводът "Северен поток 2" трябва да покаже, че няма да наруши правилата на конкуренцията на ЕС, като ограничи кои доставчици го ползват и може да бъде глобен, ако започне да изпомпва руски газ в Германия, без да получи необходимите одобрения.

„Северен поток 2“, проект, ръководен от „Газпром“, която има монопол върху руския износ по газопроводи, ще изпомпва горивото по тръбопровода под Балтика, заобикаляйки Украйна, която е въвлечена в дългосрочен териториален спор с Москва.

Строителството приключи и тестовете са в ход, но проектът срещна съпротива от САЩ и някои европейски нации, които казват, че това ще направи Европа твърде зависима от руския газ, който представлява около една трета от европейските нужди. Противниците също така казват, че Русия е приложила натиск, за да се опита да ускори процеса на одобрение от Германия, като не доставя допълнителен газ за Европа в момент, когато регионът е изправен пред енергийна криза на фона на нарастващото световно търсене на газ и скочилите цени.

Кремъл казва, че изпълнява задълженията си.

Германският регулатор Bundesnetzagentur (BnetzA) заяви късно в понеделник, че е помолил оператора на тръбопровода, базираната в Швейцария Nord Stream 2 AG, да покаже, че отговаря на всички необходими регулаторни изисквания, преди тръбопроводът да влезе в експлоатация.

„Това се отнася по-специално до въпросите за недискриминационния достъп до мрежата и интегрирането на интерконектора в германския пазар“, се казва в препратка към правила, които включват гарантиране, че операторът не ограничава достъпа на други доставчици на газ.

BNetzA, който заяви през септември, че има четири месеца за завършване на сертифицирането, заяви, че не може да изключат вероятността операциите по "Северен поток 2“ да започнат скоро. Но агенцията предупреди оператора, че може да бъде глобен, ако стартира преноса на газ, преди да бъде осигурена необходимата сертификация.

Придържане към правилата

„Северен поток 2“ съобщи в понеделник, че е започнал тестове на газопровода, който има капацитет да изпомпва 55 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно. Той работи успоредно на съществуващия газопровод „Северен поток“, удвоявайки капацитета на мрежата.

Министерството на икономиката на Германия също трябва да извърши оценка, преди регулаторът да може да изпрати препоръката си до Европейската комисия. След това изпълнителният орган на Европейския съюз има два месеца да отговори, след като получи документите.

Операторът на тръбопровода заяви: „Северен поток 2 ще продължи да полага всички необходими усилия, за да гарантира спазването на всички приложими правила и разпоредби“. Компанията също така заяви, че е обжалвала решението на германския съд от август, което постановява, че тръбопроводът не е освободен от правилата на ЕС, изискващи собствениците на тръбопроводи да се различават от доставчиците на газ, протичащ през тях.

„Северен поток 2“ казва, че тези правила на ЕС, които бяха изменени през 2019 г., са директна атака срещу проекта.

Зимни сметки

Според анализатори включването на "Северен поток 2" няма да намали значително цените на газа, които вещаят тежки сметки за европейските потребители тази зима.

цени газ

Европейският еталон за нидерландски газ на едро за ноември се търгуваше около 111 евро за мегаватчас (MWh) във вторник, което е почти 500% повече от началото на годината.

Фючърсите на нидерландски газ за месец напред скочиха с 16% във вторник, достигайки рекордните 111,70 евро на мегаватчас. Еквивалентният показател за Обединеното кралство нарасна с цели 15% до безпрецедентни 282,19 пенса на терм.

Германската енергия за следващата година се повиши над рекордните 150 евро на мегаватчас, като цените за следващия месец и тримесечие също се покачиха до най-високите си нива досега.

Твърдите въглища за доставка през следващата година в Европа се насочиха към най-високите стойности от 2008 г. насам, докато квотите за емисии на Европейския съюз нараснаха за трети пореден ден.