Защо "Северен поток 2" може да не е готов през зимата?

Германският регулатор Bundesnetzagentur трябва бъде убеден, че „Северен поток 2 “ отговаря на разпоредбите на Европейския съюз, изискващи отделянето на транспорта на газ от производството и продажбите

18:25 | 7 октомври 2021
Обновен: 21:17 | 7 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Противоречивият газопровод "Северен поток 2" може да облекчи газовата криза в Европа, като Русия казва, че всичко върви по план. Но пречките остават, а отстраняването на някои от тях може да отнеме месеци, пише Bloomberg.

1200-километровата връзка, преминаваща от Балтийско море до Германия, е завършена, като първите тестови доставки вече са пуснати. Тази седмица Gazprom PJSC получи одобрение от Дания за стартиране на една от линиите, но се нуждае от решаващо одобрение от Германия, преди горивото да започне да тече към Западна Европа. Ето какво предстои.

Немско одобрение

Германският регулатор Bundesnetzagentur трябва бъде убеден, че „Северен поток 2 “ отговаря на разпоредбите на Европейския съюз, изискващи отделянето на транспорта на газ от производството и продажбите.

Страната има краен срок до началото на януари да вземе решение, което да изпрати на Европейската комисия за преглед. След това ЕС разполага с два месеца за действие - срок, който може да бъде удължен с още два месеца, като потенциално процесът може да продължи до май.

Политически натиск

Газовата криза в Европа постави на фокус зависимостта на региона от Русия, нейния най-голям доставчик. Gazprom ограничи доставките към континента, тъй като се опитва да възстанови собствените си запаси за зимата. Страната бива критикувана, че задържа доставките, за да ускори процеса по одобрение на "Северен поток 2". Компанията казва, че изпълнява всички договорни задължения.

В сряда президентът Владимир Путин облекчи покачването на цените на газа, като заяви, че Русия може да помогне за стабилизиране на ситуацията, като през тази година потенциално може да изнесе рекордни обеми за Европа. Бързото одобрение на газопровода би било един от начините за постигане на това, каза вицепремиерът Александър Новак.

Цените на газа продължават да бъдат високи, докато Европа е изправена пред зимата с най-малко запаси през последните 10 години. Европейският парламент се опасява, "Северен поток 2" може да започне да изпълнява доставки, без да е получил одобрение. Висши депутати във вторник призоваха Европейската комисия да упражни всичките си правомощия, за да се гарантира спазването на законодателството на ЕС.

Проектът все още не отговаря на критериите, казаха те, призовавайки за „ясно и стабилно становище на Комисията в процедурата за одобрение“

В сряда „Северен поток 2“ постигна напредък в борбата си със законодателството на ЕС, което определя изискванията за одобрение на проекта. Съветник на Съда на ЕС препоръча на оператора да бъде разрешено да оспорва закона. Това може да доведе до официално потвърждение през следващите месеци, което да позволи обжалване.

Правен риск

В писмото си до еврокомисаря по енергетика Кадри Симсън законодателите заявиха, че изпълнителната власт на ЕС трябва да бъде готова да използва „временни мерки“, ако „Северен поток 2“ започне да доставя газ до Германия, преди да получи необходимите одобрения.

„Според информацията, с която разполага Bundesnetzagentur, не може да се изключи, че "Северен поток 2" ще пусне интерконектора в експлоатация в близко бъдеще“, се казва в съобщението на 4 октомври, като се искат „доказателства, че всички регулаторни изисквания“ са изпълнени за трети страни.

Ако се стигне до пускане на газ преди „Северен поток 2" да получи разрешения, не са изключени санкции на отговорните лица. Не е ясно дали операторът би бил готов да рискува с глоба, като се има предвид отчаяната нужда на Европа от гориво. "Северен поток 2" е казвал няколко пъти, че ще спазва всички необходими процедури преди да пусне тръбопровода в експлоатация.

2021 все още не е приключила

Някои наблюдатели в индустрията като Bank of America Corp. и ICIS все още виждат потенциал за "Северен поток 2" да започне работа през тази година, особено ако енергийната криза в Европа ускори одобренията на регулаторите.

„Все още е вероятно "Северният поток 2" да може да започне да работи в известен капацитет през 2021 г.“, каза Том Марзек-Мансер, анализатор в ICIS.

„Това, че регулаторът има максимум четири месеца за одобряване на заявление, не означава непременно, че ще отнеме четири месеца.“

Много други са на мнение, че „Северен поток“ 2 ще стартира през следващата година. Британската компания Energy Aspects изчисляват, че доставките на газ ще започнат през февруари. VTB Capital очаква операциите да започнат „от средата на 2022 г.“

Дори тръбопроводът да започне да работи скоро, не е ясно дали Русия ще има достатъчно резервен производствен капацитет, за да увеличи бързо износа за Европа, особено като се има предвид нарастващото търсене у дома. Противниците на "Северен поток 2" настояват, че "Газпром" вече има достатъчно маршрути за доставка през други страни, а анализаторите казват, че липсата на доставки е по-скоро въпрос на производствените възможности.

"Северен поток 2"  може да помогне само за облекчаване, но не и за премахване на тежкия дефицит на газ в региона. Следователно въздействието върху краткосрочните цени ще бъде ограничено, като Европа ще зависи от редица фактори на търсенето и предлагането, за да облекчи енергийната криза.