Япония игнорира световните климатични проблеми – до какво ще доведе това?

Изменението на климата е проблем, който ще промени икономическата система в Япония

11:16 | 11 юни 2021
Обновен: 11:16 | 11 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на финансите на Япония има един от най-сериозните проблеми в света, смята бивш висш служител в министерството, съобщава Bloomberg.

„Изменението на климата е проблем, който ще промени самата икономическа система“, каза Ринтаро Тамаки, бивш висш бюрократ в японското финансово министерство, което отговаря за бюджета на страната и данъчните правила. 

„Никой в ​​Министерството на финансите наистина не му обръща внимание“, уточнява Тамаки.

Това ще трябва да се промени заради целите на премиера Йошихиде Суга за постигането на неутрализация на въглеродния диоксид. Природозащитниците разкритикуваха японското правителство за неизползването на възобновяема енергия и финансирането и изграждането на въглищни електроцентрали в страната.

В интервю тази седмица Тамаки заяви, че министерството, в което е работил от 1976 до 2011 г., трябва да повиши и без това високитетарифи  върху бензина и да повиши митата върху вносни изкопаеми горива. 

Миналата седмица министрите на финансите на държавите от Г-7 , излязоха с изявление, в което става ясно, че ще има „значителната структурна промяна, необходима за постигане на нашите нулеви нетни ангажименти и екологични цели“.

Това е послание, което Министерството на финансите на Япония трябва да приеме сериозно, казва бившият бюрократ Тамаки.

Той каза още, че изменението на климата прилича на дълг - друг проблем, с който правителството на Япония се бори - защото бъдещите поколения ще бъдат тези, които ще се справят с последиците и от двете.

„Ако продължавате да увеличавате дълга си в продължение на тридесет години, това, което се случва, е, че по-старите поколения в крайна сметка се измъкват“, каза Тамаки. 

„Същото се отнася и за изменението на климата. Това, което искам да кажа, е, че Япония не лишава ли бъдещите поколения от свободата им, като не се занимава с тези две неща сега?", заяви още той.