Г-7 обсъди данъците и климата

12:00 | 7 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Данъци

Министрите на финансите на Г-7 включително американският финансов министър Джанет Йелън договориха минимален глобален корпоративен данък от 15%. Ставката е под първоначалното американско предложение за 21%. Министрите в Лондон търсеха и начин да разделят данъците за глобалните компании като Facebook и Amazon. Преговорите в Лондон през уикенда са важна първа стъпка към споразуменията, които се финализират от месеци.

Преместване

Големите инвестиционни банки срещат трудности да убедят трейдърите да напуснат Лондон и да се преместят в Париж, Франкфурт и други градове в Европа. Когато JPMorgan поиска екип от около 15 базирани в Лондон трейдъри на деривати да се преместят в Париж, около половината от тях направо напуснаха. Заради Brexit повече активи, хора и бизнес трябва да напуснат Лондон в близките години.

Северен поток-2

Руският президент Владимир Путин приветства приключването на важен етап от газопровода до Германия. Путин каза, че строежът на Северен поток-2 продължава, въпреки че инсталацията е проблем в отношенията между САЩ, Русия и Германия.

"Завършихме полагането на тръбите за първия участък от Северен поток-2", каза Путин.

Тръбопроводът е обект на американски санкции. Президентът Путин направи съобщението преди срещата на върха в средата на юни с президента Байдън.

Байдън-Тръмп

Киберсигурността, Северен поток-2 и политическите дисиденти са сред трудните въпроси, които Путин и Байдън ще обсъдят.

Американското Министерство на правосъдието обеща да внимателно да следи и преследва атаките с искане на откуп след нападенията над тръбопровода в САЩ и производителя на месо JBS. Федералната прокуратура трябва да съобщи на висши служители, когато научи за нови дигитални атаки. Президентът Байдън ще каже през юни на президента Путин, че трябва да вземе решителни мерки срещу хакерите.