Европейските лидери не могат да посигнат консенсус относно плана за измението на климата

Европейските лидери ще обсъдят идеята, разгледана от Европейската комисия, за разширяване на търговията с въглерод, отопление и транспорт.

18:05 | 24 май 2021
Обновен: 18:10 | 24 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите на Европейския съюз не могат да постигнат консенсус за това как да се разпредели тежестта на подкрепения от ЕС план за спиране на изменението на климата, пише Bloomberg.

Правителствените ръководители на блока ще обсъдят как да се изчислят националните цели за намаляване на емисиите извън пазара на въглерод в ЕС. Това ще се случи по време на среща на върха, която ще се проведе в понеделник в Брюксел.

В последно време цените на емисиите скочиха до рекордни стойности. Европейските лидери ще обсъдят идеята, разгледана от Европейската комисия, за разширяване на търговията с въглерод, отопление и транспорт. Инициативата е подложена на критики от някои законодатели, индустриални и потребителски организации.

По време на двудневната среща ще се обсъдят пакет от мерки, които Комисията трябва да предложи през юли, за да приведе икономиката на ЕС в съответствие с по-строга климатична цел за 2030 г. Зелената сделка се стреми да направи всичко по-устойчиво – от автомобили до производството на енергия.

„Европейският съвет приканва Комисията бързо да представи законодателния си пакет, заедно с задълбочена проверка на въздействието върху околната среда, икономиката и социалното развитие на ниво държава членка“, казват лидерите на ЕС в проект на изявление, видян от Bloomberg News.

Споделянето на тежестта вероятно ще извади наяве разделението между по-богатите западни страни и по-бедните източни членове, докато 27-членният ЕС се стреми да затвърди позицията си на световен лидер в намаляването на замърсяването.