МАЕ: За да се избегнат климатичните промени, трябва да се спре добивът на нефт, газ и въглища

Това е последната оценка на Международната енергийна агенция, организацията, която е прекарала четири десетилетия, за да осигури доставки на петрол за индустриализираните страни

20:02 | 18 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Светът е изправен пред важно решение - да спре да разработва нови находища на нефт, газ и въглища или да понесе последствията от покачването на температурите в световен мащаб, пише Bloomberg.

Това е последната оценка на Международната енергийна агенция (МЕА), организацията, която е прекарала четири десетилетия, за да осигури доставки на петрол за индустриализираните страни. В новата си пътна карта за постигане на нулеви глобални въглеродни емисии до 2050 г., международната организация даде ясно да се разбере какво трябва да направи планетата, за да избегне вредното изменение на климата и колко далеч сме от решаването на проблема.

Годишните печалби в енергийната ефективност трябва да бъдат три пъти по-бързи през следващото десетилетие. Инсталациите на слънчеви панели трябва да са съпоставими с размера на най-големия слънчев парк в света. В рамките на три десетилетия ролята на изкопаемите горива е нужно да бъде променена изцяло - от 80% от световните енергийни нужди днес до едва една пета до средата на века.

„Нашата пътна карта показва приоритетните действия, които са необходими днес, за да се гарантира възможността за нулеви емисии до 2050 г. Времевата рамка не е голяма, но целите са постижими, заяви във вторник изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

"Това е „може би най-голямото предизвикателство, което човечеството някога е срещало“.

За да се постигне тази цел, разходите за нови нефтени и газови проекти трябва да бъдат преустановени незабавно въпреки че инвестициите в съществуващи резервоари могат да продължат, се казва още в доклада на МАЕ, който е подготвен за преговорите за климата COP26, планирани за ноември. Не трябва да се строят нови електроцентрали, работещи с въглища, освен ако те не включват технология за намаляване на емисиите им, посочва той.

Продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене ще трябва да бъдат преустановени до 2035 г., като ролята на електрическите превозни средства ще се разшири от 5% от световния автопарк днес до 60% до 2030 г., съобщава още международната организация. Търсенето на петрол трябва да спадне до 24 милиона барела на ден през 2050 г. и никога повече да не надвишава нивото от почти 100 милиона барела, наблюдавано преди две години.