Какво трябва да знаем за санкциите на САЩ срещу Русия?

Над 700 руснаци и руски компании са обект на американските санкции

12:00 | 21 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От 2014 г. при трима различни президенти САЩ наложи забрани за пътуване, замразяване на активи и финансови и търговски ограничения срещу стотици руски лица и компании. Тези санкции са част от международните усилия да се накаже правителството на президента Владимир Путин за предполагаемо създаване на проблеми извън неговите граници и киберпространството. Възможни са още повече санкции, тъй като администрацията на президента Джо Байдън разглежда намесата на Русия в изборите през 2020 г. и щетите, нанесени от широка кампания за хакерство на компютри, зад която се предполага, че стои руският президент.

Какви са санкциите на САЩ срещу Русия?

Над 700 руснаци и руски компании са обект на американските санкции. Индивидуални лица са изправени пред ограничения за пътуванията си и замразяването поне част от активите им, докато някои от най-добрите руски държавни банки и компании, включително петролни и газови гиганти, на практика спират да получават финансиране чрез американски банки и пазари. Те включват милиардери като Олег Дерипаска и Виктор Векселберг; близки политически съюзници на Путин, включително бившия му началник на кабинета Сергей Иванов и Дмитрий Рогозин, вицепремиер от 2011 до 2018 г. Към списъка се добавят корпоративни титани като Роснефт, Газпром, Сбербанк и VTB Group. Все още не са известни всички лица, попадащи в списъците. Санкциите, обявени през август 2018 г., например наказаха шепа хора и компании за правене на бизнес с руска компания за подводно гмуркане, санкционирана преди това за работа с правителството.

Защо са наложени санкциите?

Първоначалните наказания бяха разпоредени от президента Барак Обама след анексирането на Крим от Русия и последвалата руска подкрепа за сепартистката война в Източна Украйна. Допълнителни санкции бяха добавени след като американските разузнавателни агенции заключиха, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп. През 2018 г. по времето на Тръмп поредният кръг от мерки в отговор на „подлата дейност на Русия по целия свят“ удари най-силно Deripaska’s United Co. Rusal компания, като ограничи за известно време достъпа й до 140 млрд. доларовата глобална алуминиева индустрия. Други санкции на САЩ бяха насочени към наказване на правителството на Путин за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. Има санкции и срещу компании, участващи в изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“. В началото на март Байдън добави санкции, стимулирани от отравянето и осъждането в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални.

Какво е въздействието на санкциите?

Ефективността им е все още спорна. САЩ „могат да причинят известна болка“ със санкции, които да бъдат във вид на „дългосрочно забавяне на инвестициите и търговията“, пише анализаторът на Bloomberg Economics Скот Джонсън. Но например тези, обявени от Байдън през март, например наложиха ограничения за пътуване и замразяване на активи на лица, които е малко вероятно да пътуват до Америка или да имат активи в американски сметки. В доклад на изследователската служба на Конгреса, актуализиран през 2020 г., се казва, че санкциите „са оказали отрицателно, но относително скромно въздействие върху растежа на Русия“ и че е „трудно да се определи“ дали санкциите действително ще повлияят на поведението на Русия. Както отбелязват Джонсън и Изследователската служба на Конгреса САЩ са ограничени от притесненията за неволни съпътстващи щети.

Какви са съпътстващите щети?

Санкциите от април 2018 г., насочени към компанията Rusal нарушиха световната верига за доставки на алуминий и изпратиха цените да скочат с 30%. Това са отрази на производителите на консерви, най-големите световни миньори и големи банки, които финансират търговията с алуминий. Санкциите срещу Rusal бяха отменени в края на 2018 г., след като Дерипаска се съгласи да намали собствеността си и да се откаже от контрола.

Има ли по-добър начин

Санкциите „не са самоцел и не трябва да се третират като такива“, пише Стивън Пайфър, бивш служител на Държавния департамент, който сега е в Brookings Institution. Той призова администрацията на Байдън да приложи санкциите в една по-широка политика на САЩ спрямо Русия, като ги обвърже с конкретни политически цели, добре разбрани от Кремъл, както и да бъде готов да отмени санкциите, „ако Русия прекрати обидните си действия“.

Кой още налага санкции срещу Русия?

ЕС наложи санкции срещу руския финансов, енергиен и отбранителен сектор в отговор на анексирането на Крим и в опит - неуспешен досега - да тласне Путин към по-помирителна позиция по отношение на конфликта в Украйна. Други западни сили са приели подобни мерки. ЕС също така постави в черния списък шестима съюзници на Путин като наказание за опита за убийство на Навални.