Байдън обмисля нови санкции срещу руския газопровод

Санкциите се подкрепят и от двете камари на Конгреса

10:53 | 19 март 2021
Обновен: 10:53 | 19 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: 2021 Bloomberg L.P.
Снимка: 2021 Bloomberg L.P.

Администрацията на Байдън обмисля допълнителни санкции, за да блокира изграждането на почти завършения газопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия, включвайки още компания майка Nord Stream 2 AG, според трима запознати лица, пише Bloomberg.

Санкциите могат да дойдат под формата на междинен доклад, който да нарочи още застрахователната компания, която е работила с плавателните съдове, полагащи тръбопровода в Балтийско море, както и други компании, предоставящи помощни кораби и материали за проекта, според хора, които не искат да бъдат цитирани.

Американските законодатели от двете партии притискат администрацията на Байдън да предприеме по-решителни действия за спиране на проекта на Gazprom PJSC след последния доклад от миналия месец, подкрепен от Конгреса, който назовава само руският кораб „Фортуна“ като обект на санкции.

В САЩ и някои европейски държави има опасения, че газопроводът, който е почти завършен може да увеличи влиянието, което Кремъл упражнява върху Германия и други страни членки от НАТО.

Министерството на финансите в САЩ не отговори веднага на искането за коментар. Белият дом посочи изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен, според което администрацията следи отблизо усилията за завършване на газопровода, както и компаниите, участващи в проекта.

По същия начин представител на Nord Stream 2 AG не отговори веднага на искането за коментар. Руското посолство във Вашингтон все още не е отговорило на запитване по имейл в четвъртък вечерта.

„През 2019 г. бяха приети санкциите, които имат значителна подкрепа и в двете камари в Конгреса, като те бяха разширени през 2020 г.“, каза Блинкен по време на изявление в четвъртък.

„Администрацията на Байдън се ангажира да спазва това законодателството, като повтаря предупреждението си, че всяка страна, участваща в газопровода „Северен поток 2“, рискува санкциите на САЩ и трябва незабавно да се откаже от работата по газопровода.“

Президентът Джо Байдън направи значителна промяна в подхода на САЩ към Русия в сравнение с Доналд Тръмп. В интервю за ABC News във вторник Байдън беше попитан дали вярва, че руският президент Владимир Путин е „убиец“, като американският президент отговори положително. Байдън също така се зарече, че Русия ще си плати за предполагаемата й намеса в американските избори.

Отделно американският офис на директора по Националното разузнаване публикува доклад тази седмица, в който се казва, че разузнавателните агенции са стигнали до заключението, че Путин е разпоредил операции, целящи да навредят на кампанията на Байдън за президентския пост в полза на Тръмп. Русия отдавна отрича, че се е била намесвала в изборите в САЩ.

Сенаторът Тед Круз, тексаски републиканец, премахна ветото, което беше поставил на двама от номинираните от Байдън за заемането на държавни длъности кандидати, след като Блинкен оправи предупреждение в четвъртък. Круз и сенаторът Жана Шахин, демократ от Ню Хемпшир, допринесоха за одобряването на двата кръга санкции срещу „Северен поток 2“ в последните две сметки за отбрана.

Круз каза, че „в светлината на категоричната декларация на секретаря“, той отменя своето вето по номинациите на Уилям Бърнс за Директор на Централното разузнавателно управление и Брайън Маккеон като заместник държавен секретар. Бърнс и Маккеон бяха потвърдени по-късно в четвъртък с гласуване в Сената.

Той заяви, че ще продължи да блокира потвърждението на Уенди Шърман да бъде заместник на Блинкен, както и бъдещи номинирани от Държавния департамент, „докато всъщност санкциите, предвидени от Конгреса, са вече наложени срещу корабите и компаниите, отговарящи за завършването на газопровода“.

Административните служители заявиха, че налагането на санкциите не е толкова лесно, колкото твърдят републиканските депутати, тъй като доказването на нарушения не е лесна задача. В крайна сметка администрацията ще трябва да реши дали санкционирането на германската страна си струва негативните политически последствия. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя изграждането на „Северен поток 2“.

Сенаторът Боб Менендес от Ню Джърси, председателят на Демократическата партия на Комисията по външни отношения на Сената заяви по време на скорошното изслушване, че насърчава администрацията да ускори усилията си по налагане на санкции върху "Северен поток 2", отбелязвайки като мотив подкрепата и от двете камари на Конгреса.