Руската централна банка запази основните лихви въпреки заплахата от санкции

Русия е готова да прекъсне връзките с ЕС, заяви външният министър на страната Сергей Лавров

14:26 | 12 февруари 2021
Обновен: 14:59 | 12 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка запази основните си лихви на историческо ниско ниво в рамките на четвърто заседание и сигнализира, че няма да обмисля допълнителното им понижение на фона на възможността от санкции, която помрачава перспективите за рублата и инфлацията, съобщава Bloomberg.

Основните лихви остават на ниво от 4,25%, както очакваха всички 39 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Централната банка “ще определи сроковете и темпа на завръщане към неутрална монетарна покитика”, ако ситуацията се развие в съответствие с основния сценарий, става ясно от изявление на институцията. “Дезинфлационният риск вече не е част от едногодишния хоризонт”, добавят още от банката.

Очакванията за инфлацията през 2021 г. се повишават от 3,5-4% до 3,7-4,2%.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му е готова да прекъсне връзките си с Европейския съюз, ако блокът наложи санкции, които да натежат на икономиката.

“Готови сме за това”, заяви Лавров в интервю в петък. Той отбеляза, че подобна ситуация се е случвала “много пъти преди” - налагани са санкции, които представляват риск за икономиката, включително за най-чувствителните сектори.

“Не искаме да се изолираме от мирния живот, но трябва да сме готови за това. Ако искате мир, трябва да се подготвите за война”, добави дипломатът.

ЕС работи по предложение за налагане на санкции срещу Русия заради задържането на опозиционния лидер Алексей Навални, твърдят запознати източници.

Напрежението между Москва и Брюксел нарасна след посещението на върховния представител по външните работи на блока Жозеп Борел в Русия миналата седмица, когато Лавров използва съвместна пресконференция, за да обяви, че ЕС е ненадежден партньр на страната.

Търговските връзки

ЕС е най-големият търговски партньор на Русия. Блокът е внесъл стоки за 162,5 милиарда долара от Русия през 2019 г. в сравнение с износ за 84,4 милиарда долара.

Русия не иска да прекъсва взаимоотношенията, но трябва да бъде подготвена “в случай, че лудостта надделее и се случат подобни неприятелски събития” от страна на ЕС, коментира говорителят на Кремъл Дмитри Песков.

“Ние трябва да гарантираме сигурността на най-чувствителните ни стратегически сфери и да сме готови да земеним с национална инфраструктура всичко, от което можем да бъдем лишени”, добави той.