Заплахата от нови санкции от САЩ удари руските активи

Рублата поевтинява до почти 3-седмично дъно спрямо зелените пари

17:50 | 17 март 2021
Обновен: 17:50 | 17 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Рублата отслабва, доходността по облигациите се повишава и цената на предпазване на руския дълг от неизпълнение нараства, след като американският президент Джо Байдън обеща, че Кремъл ще си плати за намесата в изборите, съобщава Bloomberg.

Изказванията на Байдън пред ABC News, в рамките на които той се съгласи, че Владимир Путин е “убиец”, понижиха стойността на руската валута до почти триседмично дъно. Възможността за допълнителни санкции от следващата седмица разкри опасения, че националният суверенен дълг може да се окаже евентуална цел.

Изказването на

Изказването на американския президент Джо Байдън за руския му колега Владимир Путин отслаби рублата спрямо долара. Графика: Bloomberg 

Според информация на CNN санкциите могат да бъдат свързани с близки до Путин лица, което инвеститорите приемат за далеч по-малко критично от инвестиционна гледна точна.

“Пазарът постепенно ще се възстанови от първоначалната си реакция”, заяви София Донетс, анализатор на Renaissance Capital в Москва. Тя очаква евентуални нови санкции да бъдат ограничени до определени държавни представители или държавни компании.

Съгласието на Байдън, че руският му колега е “убиец” пред ABC стана факт, след като САЩ наложиха санкции на руски представители в началото на този месец в отговор на отравянето и задържането на опозиционния лидер Алексей Навални.

Рублата отслабва спрямо долара с 1,3% до 73,79 рубли за долар малко след 17 часа в Москва. По-рано през деня валутата изтри 1,6% от стойността си спрямо зелените пари - най-голямото ѝ понижение от 25 февруари насам.

Доходността по 10-годишните облигации, деноминирани в рубли, се повишава с три базисни пункта до 6,84% - близо до най-високото ниво от година.

Суаповете за кредитно неизпълнение се повишават с 11 базисни пункта до 100 базисни точни - най-големият ръст от седмица и половина.

Индексът MOEX е напът да преустанови четиридневната си печеливша серия, понижавайки се с 2,3%.