Байдън наложи първи санкции на Иран

Мотивът за тях са груби нарушения на правата на човека

08:45 | 10 март 2021
Обновен: 08:48 | 10 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Джо Байдън наложи санкции на Иран за първи път откакто новият президент встъпи в длъжност през януари, съобщава Yahoo News.

Мотивът са „груби нарушения на правата на човека“. Наказателните мерки бяха наложени въпреки изразеното от Байдън желание да върне САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма.

„Съединените щати ще продължат да държат отговорни нарушителите“, написа в Twitter държавният секретар Антъни Блинкен.

 


За разлика от по-широкото наказание за иранската икономика от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, санкциите на Байдън са пряко насочени към двама чиновници, на които заедно с близките им и семействата им ще бъде забранено да посещават САЩ.

Това са Али Хематиан и Масуд Сафдари, които са представители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - елитните военни части на Ислямската република. Забраната за влизане в САЩ им е наложена заради малтретиране на задържани по време на разпит, заявиха от Държавният департамент.

„Ще продължим да разглеждаме всички подходящи инструменти за налагане санкции на отговорните за нарушенията на човешките права в Иран“, заяви oще Блинкен.

Той допълни, че САЩ ще „настояват иранското правителство да се отнася с уважение и достойнство към народа си“.

Този ход идва, когато администрацията на американския президент Джо Байдън и иранското правителство са в безизходица въпреки усилията за връщане към ядреното споразумение от 2015 г., при което Техеран ограничава ядрената си програма в замяна на отмяна на международните санкции.

Новият президент на САЩ обеща да върне страната в ядрената сделка, от която неговият предшественик на поста я изтегли през 2018 г. Байдън обаче настоява първо Иран да започне отново да изпълнява своите ангажименти по споразумението.