САЩ изразиха готовност за възстановяване на дипломатическия диалог с Иран

Този ход обаче не се харесва на всички

08:55 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Байдън заяви, че би желала да се срещне с Иран, за да обсъди „дипломатическия път напред“ в усилията за връщане към ядрената сделка, която президентът Доналд Тръмп напусна през 2018 г. Това е първа стъпка към облекчаване на напрежението, което постоянно нарастваше през последните четири години .

Предложението е политически рисковано усилие на администрацията на президента Джо Байдън да премине през конфликта, след като множеството американски санкции разклатиха иранската икономика и възбудиха недоволството на други световни лидери, които твърдяха, че споразумението от 2015 г. и режимът на проверки, създаден от него, са задържали ядрената програма на Техеран, припомня Bloomberg .

"Съединените щати биха приели покана от върховния представител на Европейския съюз да присъства на среща 5 + 1 и Иран, за да обсъдят дипломатическия път по ядрената програма на Иран", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в четвъртък. Форматът 5 + 1 се отнася до участниците в ядрената сделка с Иран: Китай, Русия, Франция, Великобритания, САЩ и Германия.

Предложението за провеждане на преговори беше насочено към възстановяване на дипломатическия диалог с Иран, който постепенно се отказва от ангажимента си към ядрената сделка в отговор на санкционната кампания на администрацията на Тръмп за „максимален натиск“. САЩ и Европа са разтревожени от решението на Иран да спре да разрешава на Международната агенция за атомна енергия да извършва извънредни проверки, на които първоначално Техеран се съгласи доброволно.  

В това, което може да се разглежда като поредния признак на дипломатическа добронамереност, САЩ заявиха, че премахват ограниченията за пътуване от ерата на Тръмп за ирански пратеници. Но все пак ограниченията, предхождащи администрацията на Тръмп, ще останат в сила.

По-рано в четвъртък европейски и американски официални лица предупредиха, че по-нататъшните нарушения на споразумението от 2015 г. на Иран могат да затруднят повторното влизане на САЩ в ядреното споразумение.

Китайското външно министерство обаче публикува в петък в туитър, че присъединяването на САЩ към споразумението е "единственият правилен подход за разрешаване на безизходицата по иранския ядрен въпрос".

Въпреки че Байдън провеждаше предизборната си кампания с обещание да възстанови участието на САЩ в ядреното споразумение, което Тръмп изостави, ключовата пречка за връщане към сделката сега се свежда до това, че САЩ искат Иран първо да се върне към спазването на сделката, докато от Иран казват САЩ първо трябва да отменят санкциите.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви миналия месец, че ако Иран се върне към спазването на споразумението, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (Joint Comprehensive Plan of Action / JCPOA), САЩ ще се стремят да изградят „по-силно“ споразумение за разглеждане на въпросите, които той нарича „дълбоко проблематични“ въпроси .

Критиците казват, че тези въпроси включват неуспех в овладяването на иранската програма за балистични ракети, както и това, че дадени разпоредби позволяват с течение на времето ограниченията върху процеси като обогатяване на уран да бъдат премахнати. Според тях JCPOA отиде твърде далеч в облекчаването на съществуващите санкции срещу Иран в замяна на твърде малко ограничения върху дългосрочните ядрени амбиции на страната.

Представителят на Тексас Майкъл Маккол, републиканец в Комисията по външни работи към Камарата на представителите, заяви, че според него „администрацията на Байдън вече прави отстъпки в очевиден опит за повторно влизане в дефектната сделка с Иран.

„Администрацията на Тръмп създаде лост за президента Байдън върху Иран - не бива да пропиляваме този напредък", каза той.