Байдън започна международни консултации за Иран

Новата администрация на САЩ обмисля как да намали финансовия натиск върху сраната без да отменя санкциите

09:15 | 6 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Stefani Reynolds/The New York Times/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/The New York Times/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди Иран и други въпроси на виртуална среща тази вечер с колегите си от Великобритания, Франция и Германия. Групата обмисля как да съживи иранското ядрено споразумение.

Администрацията на Байдън преценява начините за облекчаване на финансовата тежест върху Иран, без да отменя икономическите санкции, като стъпка към съживяването на ядрената сделка от 2015 г., предава Bloomberg.

Някои опции, които американските служители обсъждат, включват предоставяне на подкрепа за Международния валутен фонд, отпускащ заеми на Техеран за облекчаване на въздействието от коронавируса. Подобни действия могат да бъдат оправдани от хуманитарни причини.

Президентът Джо Байдън също може да подпише изпълнителна заповед, с която се отменя решението на предишния президент Доналд Тръмп да се откаже от многонационалната сделка. Но освобождаването на Иран от санкции, за да може страната да продава петрол на международния пазар, понастоящем не се разглежда сериозно.

„През последните месеци в Европа и в Демократическия лагер много се мисли за редица незабавни мерки, които САЩ реално могат да предприемат“, каза Ели Геранмайе, старши сътрудник в Европейския съвет по външни отношения. Тя определи разглежданите идеи като мерки, които „все още могат да дадат осезаемо облекчение на Иран“.

Съживяването на сделката с Иран се очертава като едно от най-важните предизвикателства на външната политика на администрацията на Байдън, част от множество действия, предназначени да спрат или обърнат инициативите, подкрепяни от екипа за национална сигурност на Тръмп. Това включва замразяване на планирано съкращаване на войски в Германия, оттегляне на подкрепа за нападателни действия в подкрепа на Саудитска Арабия във войната в Йемен и преглед на обхвата на предишната администрация в Северна Корея.

Байдън отдавна критикува решението на Тръмп да се откаже от споразумението с Иран, заявявайки, че намалява „периода на пробив“, от който Техеран трябва да изгради ядрено оръжие.

Съветът за национална сигурност на Байдън проведе в петък заседание по проблемите на Близкия изток. В същия ден топ дипломатите на Великобритания, Франция, Германия и САЩ проведоха среща за първи път от три години насам. Тя се състоя в онлайн формат заради пандемията. Освен Иран, разговорите бяха посветени и на Китай, Мианма, климатичните промени и коронавирусната пандемия.
 

За последно подобна среща в този формат бе проведена през април 2018 г.

Сегашната среща на водещите дипломати от този квартет - Антъни Блинкън, Доминик Рааб, Жан-Ив Льо Дриан и Хайко Маас - се провежда ден след като вчера по време на визита в американския Държавен департамент президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "Америка се завърна. Демокрацията се завърна".

"Току-що имахме задълбочен и важен разговор за Иран, за да се справим заедно с предизвикателствата в сферата на ядрената и регионалната сигурност", заяви в Twitter френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

 „Преди да обявим каквито и да било промени в политиката в тази насока, бихме искали да се уверим, че сме предприели тези консултации и сме в процес на извършването им сега“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.