Какви са неволите на САЩ с подмяната на федералния автопарк?

Изграждането на автопарк с електрически модели ще струва около 2,1 милиарда долара

16:36 | 5 февруари 2021
Обновен: 16:37 | 5 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако администрацията на президента Джо Байдън замени целия федерален автопарк с напълно електрически превозни средства, както беше обещано, тя ще се нуждае от камиони и микробуси - много от тях.

Анализ установи, че по-голямата част от автопарка, или 645 000 броя, е съставен от тежкотоварни автомобили, като почти две трети от тях са камиони. Други 9% от автопарка са микробуси и автобуси. Ако американските производители на автомобили искат да спечелят пари от подмяната на федералния автопарк, би било разумно да ускорят усилията за електрифициране на най-големите си модели, пише Bloomberg.

Само 27%

Само 27% от федералния автопарк е съставен от седани и SUV модели. Графика: Bloomberg

Пощенската служба на САЩ отговаря за едно на всеки три федерални превозни средства и почти всички са камиони. Правителството обеща поръчка за нови превозни средства за пощите преди шест години и все още не е посочило победител. Ако администрацията на Байдън иска да постигне бърз напредък в своята цялостна цел на политиката за електрическите превозни средства, електрическият пощенски камион изглежда задължителен.

Пощенската служба

Пощенската служба на САЩ отговаря за над една трета от федералните превозни средства и почти всички нейни автомобили са камиони. Графика: Bloomberg

Средната възраст на федералните автомобили е на почти 15 години, което е с три години повече от типичната кола или камион по американските пътища (пощенските камиони обаче са средно на 22 години). Почти половината от 4,4 милиарда долара, които правителството изразходва за превозни средства всяка година, отиват за гориво и поддръжка.

Въпреки че подмяната на целия автопарк ще струва много се очаква разходите, които страната ще отделя за поддръжка в бъдеще, да бъдат много по-малко.

Федералните превозни

Федералните превозни средства разходват средно по 1 долар на миля за ремонт и поддръжка. Графика: Bloomberg

По ирония на съдбата държавните превозни средства не се използват непрекъснато. Докато средният шофьор в САЩ изминава почти 14 000 мили годишно, повечето федерални агенции отчитат средно под 10 000 мили на превозно средство. Пощенската служба покрива 1,3 милиарда мили годишно - два пъти повече от която и да е друга агенция, но това е по-малко от 6000 мили на превозно средство.

Но набавянето на нови електрически тежкотоварни превозни средства също няма да е лесна задача. По-голямата част от превозните средства, от които се нуждае САЩ, все още не са електрически. Електрическият микробус на Ford Motor, например, ще слезе от поточната линия едва по-късно тази година. Електронна версия на пикапа му F-150 се очаква едва през 2022 г. За момента правителството разполага с едва 3215 електрически автомобила, предимно собственост на Военноморските сили.