Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Байдън няма да се поколебае да използва военна сила за налагане на американските интереси

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, Клуб Investor, 05.03.2021

20:29 | 6 март 2021
Автор: Николета Рилска

САЩ ще са много по-агресивни под управлението на президента Джо Байдън. Той няма да се поколебае да използва военна сила за налагане на американските интереси на едно или друго място. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Керемедчиев показателно за по-агресивната политика на Байдън е изпращането на два самолетоносача в Южнокитайско море - най-горещата точка на съприкосновение между китайските и американските интереси, както и заплахите към Иран с военна акция, ако страната не пристъпи веднага към влизане в ядреното споразумение.

Друга тема, която гостът коментира, е справянето на Европейския съюз с коронавирусната пандемия. Според него меката реакция на блока е показателна, че той не е научил уроците си от мигрантската криза през 2015-2016 г., тъй като Унгария прибегна към използването на руски и китайски ваксини, а Италия наложи вето на изнасянето на дози за трета страна.

“За пореден път европейските държави са оставени да се справят поединично с една голяма криза, която би трябвало да бъде менажирана по-добре”.

Керемедчиев се спря и на отношенията на Европа и САЩ с Русия, най-вече по повод изпълнението на ключови енергийни проекти на Стария континент.

“САЩ ще окажат тежък натиск върху фирмите, които изпълняват и “Северен поток 2” и “Турски поток”, защото това са двете врати, през които влиза руското влияние в Европа”.

Той очаква категорично отношението на Вашингтон към двата проекта да е еднакво.

“Турски поток при всички положения е трън в очите на САЩ поради ненадеждността на Турция и защото по него все пак преминава руски газ”.

По думите на Керемедчиев, ако “Турски поток” не бъде спрян, той ще е с толкова намалени капацитет и възможности, че просто няма да има смисъл от него в България.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.