Как Руши Сунак планира да запълни бюджетния дефицит на Великобритания?

Очакваните сценарии са повишаване на данъците или намаляване на държавните разходи

17:40 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак трябва да представи бюджета в сряда, като се изправя пред тежката задача да убеди своите колеги, че е необходимо да се намалят държавните разходи и да се ограничи растящата дупка при публичните финанси, която достига 400 млрд. паунда, пише Bloomberg.

Въпросът, който продължава да тревожи Сунак, е как да плати сметката. Ще повиши ли данъците, удряйки бизнеса? Или ще подготви почвата за намаляване на държавните разходи?

Отговорите, които трябва да даде Сунак на обществеността, ще оформят политическата идентичност на консервативното правителство и ще покажат какви шансове има британската икономика да се възстанови напълно от най-дълбоката си рецесия за последните 300 години.

Сунак инжектира огромни количества пари в данъкоплатците, за да запази работните места и бизнеса, докато пандемията от Covid-19 принуждаваше правителствата да налагат ограничения, да затварят магазини, хотели и фабрики, a хората бяха принудени да се затворят в домовете си.

Сега, когато премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън изложи своята стратегия за предпазливо четиримесечно разхлабване на мерките, Сунак се примирява с това да поддържа потока от подкрепа, докато ограниченията все още са съществуват.

Това вероятно ще означава удължаване на програмата за защита на работните места в размер на 54 млрд. паунда, заедно с данъчните облекчения за бизнеса, до края на юни. Това няма да изненада колегите на Сунак и може да зарадва мнозина от консервативните представители на парламента.

Но това ще противоречи на неговите инстинкти, като в същото време много от колегите му са притеснени от икономическата политика, следвана от правителството. Перспективата за увеличаване на данъците, в това число и тези за бизнеса, е особено трудна за преглъщане от повечето консерватори.

През последните седмици Сунак работи усилено, за да проучи мнението на колегите си и да разбере срещу какво се изправя, опитвайки се да се приспособи към условията.

„Ако Сунак повиши данъците, това би подкопало всичко, което постигнахме, за да предпазим бизнеса до този етап. Никое общество никога не може да обложи с данъци своя път към просперитет“, заяви представителят на Консервативната партия Андрю Бриджън.

От друга страна анализаторите са впечатлени от работната етика на Сунак и неговото внимание към детайлите.

Истината е, че нищо от тези качества не може да гарантира, че неговите политики ще успеят. Най-големият фактор за това дали британската икономика ще остане трайно засегната от пандемията или ще продължи да се възстановява бързо, е извън контрола на Сунак, а именно развитието на пандемия.

Ако, въпреки бързата и очевидно ефективна програма за ваксинация, правителството на Джонсън не успее да овладее вируса, планът Обединеното кралство да отвори отново икономиката си чрез предпазлив график през следващите четири месеца ще бъде изложен на риск, точно както и партийното единство.