Безработицата във Великобритания удари 5-годишен връх

Графика на деня за 23 февруари

11:55 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Пандемията доведе безработицата във Великобритания до най-високия й процент от пет години. Графика: Bloomberg
Пандемията доведе безработицата във Великобритания до най-високия й процент от пет години. Графика: Bloomberg

Безработицата в Обединеното кралство се изкачва до най-високото си ниво от почти пет години през четвъртото тримесечие, тъй като икономическата тежест от пандемия продължава да нараства.

Броят на хората, търсещи работа, се е увеличил със 121 000 от третото тримесечие. Така коефициентът на безработица достига 5,1% или най-високото равнище от началото на 2016 г., информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Службата за национална статистика, публикувани във вторник. Броят на заетите е намалял със 114 000.

Цифрите увеличават натиска върху премиера Борис Джонсън да изпълни обещанието си да направи „каквото е необходимо“, за да подкрепи служителите и бизнеса през пандемията. Финансовият министър Риши Сунак заяви, че ще използва представянето на бюджета на 3 март за удължаване на програмите за държавна подкрепа, които изтичат през следващите седмици.

"Всяка загубена работа е лична трагедия. „Ето защо през цялата криза фокусът ми беше върху това да направим всичко възможно, за да защитим работни места и поминъкът", каза Сунак.